sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Litescu Alexandru - Portofoliu

I.Investigarea proprietatilor fizice ale CCl4 si CHCl3.



               II.    Identificarea  Cl din CHCL3


Ecuatia reactiei chimice: Cl + AgNO3  –>  AgCl + NO3
Materiale: eprubeta, spirtiera, CHCl3 , bricheta
Mod de lucru: 
·         Obtinem solutie de AgNO3 in alcool;
·         Se incalzeste solutia;
·         Se agita solutia incalzita si se adauga CHCl3;
Observatii: S-a obtinut AgCl, un precipitat alb branzos.
FREONII
Freonii sunt compuşi chimici utilizaţi în instalaţii frigorifice sau pompe
de căldură, ce suferă reversibil schimri de fază de la gaz la lichid,
transportând astfel căldură de la un mediu la altul. Transferul de căldură
se face prin vaporizare (trecerea din stare lichidă în stare gazoasă
























 

FREONII              

     



    Freonii sunt compuşi chimici utilizaţi în instalaţii frigorifice sau pompe de căldură, ce suferă reversibil schimbări de fază de la gaz la lichid, transportând astfel căldură de la un mediu la altul. Transferul de căldură se face prin vaporizare (trecerea din stare lichidă în stare gazoasăpreluând temperatura înaltă) şi cedarea acesteia prin condensare (trecerea din stare gazoasă în stare lichidă prin scăderea temperaturii, cedarea acesteia în alt mediu) la temperaturi scăzute sau ale mediului ambiant.            Freonul este numele comercial pentru fluidul inodor, incolor, neinflamabil, şi necorosiv chlorofluorocarbon şi hydrochlorofluorocarbon agenţi frigorifici, care sunt utilizaţi în aer condiţionat, instalaţii frigotehnici, şi unele sisteme de stingere a incendiilor. Freonii reprezintă derivaţi dublu halogenaţi ai hidrocarburilor saturate (CH ), obţinuţi prin înlocuireaparţială sau completă a atomilor de hidrogen prin atomi de fluor sau brom. 

         Din punct de vedere al compoziției chimice, freonii, care sunt hidrocarburi fluorurate, pot fi împărțiți în trei mari categorii:
  • CFC (clorofluorocarburi), freonii clasici, care conțin Cl foarte instabil în moleculă;
  • HCFC (hidroclorofluorocarburi), freoni denumiți de tranziție, care conțin în moleculă și hidrogen, datorită căruia Cl este mult mai stabil și nu se descompune atât de ușor sub acțiunea radiațiilor ultraviolete;
  • HFC (hidrofluorocarburi), considerați freoni de substituție definitivă, care nu conțin de loc în moleculă atomi de Cl.
          Pe lângă cele trei categorii de agenți frigorifici menționate, există și agenți frigorifici naturali, între care amoniacul (NH3), simbolizat și prin R717, este cel mai important și cel mai utilizat, datorită proprietăților sale termodinamice care îl fac cel mai performant agent frigorific din punct de vedere al transferului termic.
        

Care este rolul Freonului

    Putini sunt cei care stiu ca cel mai important element care contribuie la racirea aerului intr-un aparat de aer conditionat este freonul. Majoritatea oamenilor cred ca aparatele de aer conditionat pompeaza aerul cald din casele sau birourile lor in exterior si pomeaza aer rece in interior. De fapt nu se intampla chiar asa. Aer cald tras din incapere este racit si pompat la loc. Acest circuit continua pana termometrul de la termostatul aerului conditionat arata ca in incapere s-a ajuns la temperature setata.
    Intrebarea care se pune este cum reuseste aerul conditionat sa faca acest lucru?
Este utilizat un sistem asemanator celui de la un frigieder, doar ca nu este utilizata si o cutie izolatoare. Un gaz neinflamabil, cu proprietati special, numit freon este supus unui proces complex. Acesta este supus unor cicluri de evaporare si condensare care au ca rezultat mentinerea temperaturii scazute, principiu utilizat si la frigider.
    Un compresor al aparatului de aer conditionat comprima gazul rece adica freonul. O mica cantitate de ulei este amestecata cu freonul pentru a lubrifia compresorul. Cand freonul este comprimat presiunea sa creste foarte mult, lucru ce il face sa atinga o temperature foarte mare. Gazul comprimat traverseaza o serie de conducte cu scopul de a se raci si a deveni lichid. Freonul lichid curge prin valvele de expansiune ce il fac sa se raceasca pana la evaporare. Se obtine astfel un gaz la o presiune scazuta.
    Gazul racit este impins intr-un alt circuit de conducte, unde aceasta absoarbe caldura din aerul adus din incapere. Filtrele sale filtreaza acest gaz separand impuritatile: praf, polen, fum, poluare, alergeni si alte tipuri de impuritati. Aerul conditionat adesea retine si excesul de apa din aer si il foloseste pentru racirea sistemului. Aparatul de aer conditionat elimina excesul de umiditate in afara incaperii. In accest proces este eliminat si excesul de umiditate din aer. Exista aparate de aer conditionat care retin apa din aer si o recircula intr-un circuit intern, ajutand la procesul de racire.

   Efectele freonilor asupra mediului

   Ozonul este situat in straturile superioare ale atmosferei, joaca rol de filtru, prin care este impiedicata actiunea nociva a razelor ultraviolete emise de Soare asupra vietii pe Pamant. Utilizarea diferitelor substante chimice cum ar fi clorofluorocarburi (CFC), hidro-clorofluorocarburi (HCFC), dar şi compu şi con ţinând bromuri, sunt pricipala cauza a “gaurii” din statul de ozon. Datorita inertiei chmice, activitatii scazute, insolubilitatii in apa, stabilitatii lor, CFC –urile au viata lunga in atmosfera (40 -150 ani) ceea ce le permite sa difuzeze in stratosfera. In stratosfera freonii sunt distrusi sub actiunea razelor ultaviolete, rezulta atomul liber de Cl, care este foarte reactiv determinand descompunerea ozonului. Clorul rezista in stratosfera peste 100 de ani ceea ce cauzeaza o distrugere intensa a stratului de ozon. 
1. CFC + UV → Cl -
 2. Cl - + O 3 → ClO- + O 2 
3. ClO- + O → Cl - + O 2 

Actiune toxica

    

Actiunea toxica se exercita la nivelul SNC, cardiac si hepato-renal.

Efectele cronice ale inhalarii constau in:
- tulburari cardiace, 
- afectiuni pulmonare, 
- uneori leziuni hepato-renale. 

Toxicitatea miocardica pe termen lung se caracterizeaza prin:
- scadereacontractilitatii miocardice si a presiunii sanguine,
- scaderea colesterolului,
- hipercoagulabilitate,
- scaderea cantitatii de oxigen disponibila lanivel cardiac cu risc de infarct miocardic.

Intoxicatie


Freonii pot determina intoxicatii acute - profesionale precum si cronice - profesionale sau voluntare.

Nu a fost descrisa dependenta fizica la freoni si, prin urmare, sevrajul poate fi indus fara riscuri. Exista insa o puternica dependenta psihica, cu aparitia de halucinatii (cu tendinta la acte violente). 

Diagnosticul toxicomaniei cufreoni este dificil de stabilit. Modificarile de comportament,asociate cu perioade de ebrietate si de depresie, de asemenea prezentavopselei sau a altor compusi pe degete pot atrage atentia asupraunei posibile toxicomanii. De altfel, o moarte subita la un adolescent obliga medicul sa investigheze o posibila toxicomanie cu aerosoli sau solven
ti.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu