Portofoliu-compusi halogenati
I.Investigarea proprietatilor fizice ale CCl4 si CHCl3.
II.Identificarea Cl din CHCl3
III.Policlorura de vinil
Policlorura de vinil cu numele prescurtat PVC este o substanță din categoria materialelor termoplastice cu o structură amorfă. Policlorura de vinil ia naștere prin polimerizarea (legarea) monomerelor de clorură de vinil (CH2 = CHCl).
Formula chimica: [-CH2-CHCl-]n
Importanta practica: Ambalaje transparente alimentare si nealimentare,tuburi medicamente, izolatii fire si cabluri, folie si placi, produse din industria constructiilor ca tevi, fitinguri, aparatori, dale, benzi transportoare si ferestre; butelii (sticle, flacoane), pungi pentru sange, produse din piele sintetica. Datorita proprietatilor sale se foloseste in: constructii (armaturi, fitinguri,etc.), piese componenete pentru pompele care lucreaza in conditii de coroziune, discuri pentru picup, piese izolatoare pentru industria electrotehnica, piese pentru industria foto, piese cu destinatie diversa. Se folosesc la: fabricarea elementelor tampon pentru aparate radio si telefoane, jucarii (anvelope, senile, elemente de transmisie, etc.), industria incaltamintei (talpi), piese pentru instalatii, piese componente si ventile la instalatiile din industria chimica, piese in galvanotehnie, piese componente electrice ce lucreaza in mediu coroziv, etc.
Pericole pentru sănătate: Prin contactul cu ochii: Poate provoca iritarea si abraziunea ochilor. Prin contactul cu pielea: Poate provoca abraziunea zonei afectate. Prin ingerare: Este improbabilă dar în cazul în care aceasta s-a produs nu apar efecte secundare datorită faptului că materialul este practic inert. Prin inhalare: Provoacă iritarea nasului, gâtului şi plămânilor. Un studiu american a aratat ca PVC-ul continut in perdelele de dus elibereaza in aer 108 chimicale toxice care pot afecta plamanii, sistemul nervos central, ficatul si rinichii. Mai mult, atat producerea, cat si incinerarea PVC-ului elibereaza dioxine cancerigene in mediu si in lantul alimentar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu