luni, 22 mai 2017

Amidon-Bondila Lois

 AMIDONUL


Amidonul este o polizaharidă care, din punct de vedere structural, este alcătuită din amiloză și amilopectină. Amidonul este una dintre sursele energetice importante ale organismelor uman și animal. Nimerind în organism cu hrana, amidonul se supune hidrolizei enzimatice în prezența amilazelor, transformându-se în glucoză. Aceasta este transportată spre celule, unde se consumă parțial pentru necesitățile energetice ale organismului, conform schemei:
C6H12O6 + 6O2 = 6CO2+ 6H2O + Q
Amidonul se găsește în semințelefructele și tuberculii plantelor și care se folosește în industria alimentarăchimică etc. Formula brută a amidonului, determinată prin analiza elementară, este (C6H10O5)n, la fel ca a celulozei. Prin hidroliza cu acizi, amidonul trece în D-glucoza, cu randament cantitativ. Din punct de vedere al compoziției chimice, amidonul este un amestec, format din 2 polizaharide: amilopectină și amiloză, care diferă între ele prin structură și reactivitate.
Formarea în plante
Amidonul se formează în plante, fiind o sursă importantă de glucide pentru animale. Ecuația reacției generale a formării amidonului ar fi format din două etape:

CO2 + H2O ----> CH2O + O2
6 CH2O ----> C6H10O5 + H2O, ambele reacții înfăptuindu-se în cloroplaste (cu participarea clorofilei), la lumină.

Proprietăți fizice
Amidonul are o structură amorfă, insolubilă în apă, deși la contact cu apa acesta se umflă. La recunoașterea amidonului se folosește iodul: la contact cu acesta, amidonul dă o culoare violet închisă la rece.

Densitate: 1,5 g/cm3
Starea de agregare: solidă
Punct de topire: se descompune
Doza letală medie:  6 600 mg/kg.

Proprietati chimice:

  • Cu apa în prezența acizilor:
(C6H10O5)n + nH2O → n C6H12O6
  • Cu apa în prezența amilazei:
2(C6H10O5)n + nH2O → n C12H22O11
Glocuza pură se obtine din amidon fiert un timp mai îndelungat. Atunci el se transformă complect în glucoză. Soluţia, obţinută după neutralizare şi filtrare, se condensează, până când încep să se depună din ea cristale de glucoză.
Încălzind amidonul uscat până la 200- 250 , el se descompune parţial şi se obţine dextrina-un amestec de polizaharide, mai simple decât amidonul (schema 2). Dextrina se întrebuinţează la finisarea ţesăturilor şi pentru fabricarea cleiului. Transformarea amidonului în dextrină condiţionează formarea crustei lucioase pe pâinea coaptă şi luciul rufelor scrobite.
Curiozitati!!!!!!!
Şampon pentru animalele de companie. Amidonul poate fi folosit cu succes pentru şamponare uscată a animalelor de companie. Îl poţi folosi atunci când nu ai foarte mult timp la dispoziţie, însă animalele ale au blană murdară. Presară amidon pe blană după care periaza excesul. Amidonul va indeprta mizeria, iar blană va deveni mai stufoasă. 
Desface nodurile. Nodurile de la şireturile de la pantofi sau de la divere sfori pot fi greu de desfăcut, însă soluţia este foarte simplă. Presară peste nod puţin amidon. Acesta va face că sfoară să se desfacă mult mai uşor. 
Îndepărtează reziduurile de pe mobilă. După ce ai lustruit mobilă este bine să aplici şi un strat subţire de amidon, pentru a îndepărta toate reziduurile. Unge apoi mobilă cu un ulei special. 
Îndepărtează petele de cerneală de pe covoare. Petele de cerneală pe covor sunt coşmarul oricărei gospodine. Nu trebuie însă să te alarmezi. Amestecă puţin lapte cu amidon, până formezi o pastă. Aplică apoi pastă peste pată de cerneală şi lasă să acţioneze câteva ore, după care o îndepărtezi şi aspiri covorul. 
Oferă covoarelor un parfum proaspăt. Înainte de a aspiră, presară puţin amidon pe covor. Aşteaptă 30 de minute, după care aspiri covorul. 
Îndepărtează arsurile de pe haine. Ai călcat hainele şi ai ars puţin rufele? Arsurile de la fierul de călcat pot fi foarte uşor îndepărtate cu amidon. Umezeşte zonă afectată şi apoi acoperă cu amidon. Lasă amidonul să se usuce, după care îl îndepărtezi. 
Îndepărtează petele de grăsime de pe pereţi. Chiar şi cea mai atentă gospodină nu poate evită petele ocazionale de grăsime, care sare pe perete. Pentru a îndepărta aceste pete, aplică amidonul pe o cârpă şi apoi freacă bine pată până dispare. 
Lustruieşte argintăria. Pentru a curată obiectele din argint, prepară o pastă din amidon şi apa. Cu ajutorul unei cârpe curate şi umede lustruieşte obiectele. Lasă apoi să se usuce după care lustruieşti cu o cârpă uscată. 
Curată ferestrele. Prepară chiar tu acasă propria soluţie de curăţare a geamurilor. Amestecă 2 linguri de amidon cu o jumătate de cană de amoniac, o jumătate de cană de oţet şi 3 - 4 litri de apa călduţă. Amestecă bine şi toarnă compoziţia într-o sticlă prevăzută cu pulverizator. Aplică apoi pe ferestre şi şterge cu o cârpă umedă după care ştergi cu un prosop uscat din hârtie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu