CELULOZA
Celuloza este o substanță
macromoleculară naturală din clasa glucidelor; este polizaharidă și
împreună cu lignina (un compus
macromolecular aromatic) și alte substanțe, formează pereții celulelor vegetale
și conferă plantei rezistență mecanică și elasticitate.
Formulă: Aceasta are aceeași
formulă brută ca și amidonul (C6H10O5)n, unde n poate
atinge cifra miilor.
Surse: Celuloza apare în stare pură în componența bumbacului. Din acesta se
obține cea mai pură celuloză prin îndepărtarea semințelor și spălarea vatei din
capsulele de bumbac, iar celuloza rezultată este folosită în industria textilă
deoarece are un procent de 91% celuloză. Alte
surse sunt inul, cânepa, stuful (50%). Formarea celulozei în plante este
rezultatul unui proces de biosinteză fotochimică. Peretele celular vegetal este
alcătuit din celuloză cu excepția câtorva tipuri de alge. Celuloza
formează părțile de susținere ale plantelor împreună cu lignina și alte substanțe
necelulozice, și conferă acestora elasticitate. Multe din speciile de plante
care conțin un nivel ridicat de celuloză sunt benefice omului. Numeroasele
grupări hidroxil existente de-a lungul lanțului, în resturile glucozice,
formează între ele un număr uriaș de legături de hidrogen care împachetează
foarte strâns lanțurile macromoleculare și conferă celulozei structura
macroscopică de fir. Deși este considerat ca fiind produs de plante și unele
bacterii produc celuloză.
Structura
celulozei: Timp
de mulți ani s-a acceptat că celuloza este un lanț lung de polimeri, alcătuit
din glucoză. În anii 1900 celuloza a fost descrisă mai amănunțit de Cross și
Bevan. Ei au îndepărtat părțile vegetale prezente în mod normal în celuloză
prin dizolvarea lor în soluție concentrată de hidroxid de sodiu. Partea care nu
s-a dizolvat a fost numită alpha-celuloză. Materialul solubil (ß-celuloza și
γ-celuloza) s-a dovedit mai târziu a nu fi celuloză ci zaharuri și carbohidrați.
Ştiaţi că: hârtia (cea mai
utilizată celuloză) a fost creată prima dată în anul 1838 datorită
descoperirilor botanistului francez Anselme Payen care a izolat celuloza pentru
prima dată din lemn.
Proprietăţi fizice:
·
Formula: (C6H10O5)n
·
Culoarea: poate fi opacă sau
transparentă; deoarece este foarte stabilă poate rezista la umezeală sau la
contactul cu alte grăsimi foarte bine, dar fiind ușor distrusă la contactul cu
acizii.
·
Punctul de topire: necunoscut
·
Punctul de fierbere: necunoscut
·
Temperatura de descompunere: 2600°C
·
Densitatea (în stare naturală):
între 1,27 - 1,60 g/ml
·
Masa: 162g
·
Compoziția: 44,4% din componența
celulozei este carbon; 6,2% hidrogen; 49,4% oxigen.
Celuloza este o
substanță amorfă, de culoare albă, insolubilă în apă sau în solvenți organici.
Deși se umflă nu se dizolvă în apă. Este solubilă în hidroxid de
tetraaminocupric [Cu(NH3)4](OH)2, numit și reactiv Schweizer.
Nu are gustul
dulce caracteristic zaharidelor. Prin hidroliză enzimatică celuloza formează
celobioza (dizaharida) care, hidrolizată enzimatic, conduce la glucoză.
Organismul uman nu are enzimele necesare hidrolizării celulozei. De aceea
celuloza nu este o substanță nutritivă pentru om.
Structura
filiformă a macromoleculelor de celuloză a permis orientarea lor paralelă și
realizarea unui număr mare de legături de hidrogen între grupările hidroxil din
macromoleculele învecinate. În felul acesta macromoleculele de celuloză sunt
foarte strâns împachetate iar firul de celuloză este rezistent.
Celuloza este
hidroscopică, reține apa prin legături de hidrogen și de aceea se recomandă
purtarea lenjeriei de corp confecționată din bumbac.
Utilizare: Celuloza
este utilizată la obținerea substanțelor explozibile de tip pulbere fără fum; a
mătăsii artificiale de tip vâscoză (milaneză) și a mătăsii acetat; a
nitrolacurilor și nitroemailurilor (lacuri de acoperire cu uscare rapidă și
luciu puternic); a celofanului. Este o materie primă de mare valoare economică
și constituie punctul de plecare în fabricarea unor produse importante, dintre
care cea de hârtie ocupă un loc principal (a fost folosită pentru obținerea
hârtiei încă din secolul al II-lea).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu