luni, 22 mai 2017

Amidon - Chiricu Miruna

                                 Amidonul
Categorie: polizaharide
Formula bruta: (C6H10O5)(la fel ca a celulozei)
         Din punct de vedere structural, este alcătuit din amiloză și amilopectină.






Amidonul este una dintre sursele energetice importante ale organismelor uman și animal. Nimerind în organism cu hrana, amidonul se supune hidrolizei enzimatice transformându-se în glucoză. Aceasta este transportată spre celule, unde se consumă parțial pentru necesitățile energetice ale organismului, conform schemei:
C6H12O6 + 6O2 = 6CO2+ 6H2O + Q
        Amidonul se găsește în semințelefructele și tuberculii plantelor și care se folosește în industria alimentarăchimică etc. la fel ca a celulozei. Prin hidroliza cu acizi, amidonul trece în D-glucoza, cu randament cantitativ. Din punct de vedere al compoziției chimice, amidonul este un amestec, format din 2 polizaharide: amilopectină și amiloză, care diferă între ele prin structură și reactivitate.

Formarea in plante:
Amidonul se formează în plante, fiind o sursă importantă de glucide pentru animale. Ecuația reacției generale a formării amidonului ar fi format din două etape:
·         CO2 + H2O ----> CH2O + O2
·         6 CH2O ----> C6H10O5 + H2O, ambele reacții înfăptuindu-se în cloroplaste (cu participarea clorofilei), la lumină.
Proprietati fizice:
Amidonul are o structură amorfă(care nu prezinta structura cristalina), insolubilă în apă, deși la contact cu apa acesta se umflă. La recunoașterea amidonului se folosește iodul: la contact cu acesta, amidonul dă o culoare violet închisă la rece.

Proprietăți chimice:

·         Cu apa în prezența acizilor:
(C6H10O5)n + nH2O → n C6H12O6
·         Cu apa în prezența amilazei:

2(C6H10O5)n + nH2O → n C12H22O11

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu