Amidonul
Categorie: polizaharide
Formula bruta:
(C6H10O5)n (la
fel ca a celulozei)
Din punct de vedere structural, este alcătuit din amiloză și amilopectină.
Amidonul
este una dintre sursele energetice importante ale organismelor uman și animal.
Nimerind în organism cu hrana, amidonul se supune hidrolizei enzimatice transformându-se în glucoză.
Aceasta este transportată spre celule, unde se consumă parțial pentru
necesitățile energetice ale organismului, conform schemei:
C6H12O6 +
6O2 = 6CO2+ 6H2O + Q
Amidonul se găsește în semințele, fructele și tuberculii plantelor și
care se folosește în industria alimentară, chimică etc.
la fel ca a celulozei. Prin hidroliza cu acizi, amidonul trece în
D-glucoza,
cu randament cantitativ. Din punct de vedere al compoziției chimice, amidonul
este un amestec, format din 2 polizaharide: amilopectină și amiloză,
care diferă între ele prin structură și reactivitate.
Formarea in plante:
Amidonul se formează în plante, fiind o sursă importantă de glucide pentru animale.
Ecuația reacției generale a formării amidonului ar fi format din două etape:
·
CO2 +
H2O ----> CH2O + O2
·
6 CH2O
----> C6H10O5 + H2O, ambele
reacții înfăptuindu-se în cloroplaste (cu participarea clorofilei), la lumină.
Proprietati fizice:
Amidonul
are o structură amorfă(care nu prezinta structura cristalina), insolubilă în
apă, deși la contact cu apa acesta se umflă. La recunoașterea amidonului se
folosește iodul: la contact cu acesta, amidonul dă o culoare violet închisă la
rece.
Proprietăți chimice:
·
Cu apa în prezența acizilor:
(C6H10O5)n + nH2O → n C6H12O6
·
Cu apa în prezența amilazei:
2(C6H10O5)n + nH2O → n C12H22O11
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu