Amidonul
Amidonul = o polizaharidă formată din amiloză și amilopectină.
Acesta reprezintă o sursă energetică importantă pentru organismele animale. În organism, este supus hidrolizei enzimatice în prezența amilazelor, transformându-se în glucoză. Aceasta este transportată spre celule, unde se consumă parțial pentru necesitățile energetice ale organismului conform schemei:
C6H12O6 + 6O2 = 6CO2+ 6H2O + Q
Acesta se găsește în semințe, fructe de plante și este utilizat în industria alimentară,
chimică și medicinală. Formula sa brută coincide cu cea a celulozei:
(C6H10O5)n
Prin hidroliza cu aciz, amidonul trece în D-glucoză, cu randament cantitativ. În ceea ce privește compoziția chimică, amidonul este un amestec alcătuit din 2 polizaharide: amilopectină și amiloză, care diferă între ele prin structură și reactivitate.
Amiloză
Amilopectină
Amidonul se formează în plante, fiind o sursă importantă de glucide pentru animale. Ecuația reacției generale a formării amidonului este alcătuită din două etape:
CO2 + H2O ----> CH2O + O2
6 CH2O ----> C6H10O5 + H2O
Ambele reacții se desfășoară în cloroplaste, la lumină, cu intervenția clorofilei.
Proprietăți fizice
Amidonul are o structură amorfă, insolubilă în apă, deși la contact cu apa acesta se umflă. La recunoașterea amidonului se folosește iodul: la contact cu acesta, amidonul dă o culoare violet închisă la rece.
Proprietăți chimice
Cu apa în prezența acizilor:
(C6H10O5)n + nH2O → n C6H12O6
Cu apa în prezența amilazei:
2(C6H10O5)n + nH2O → n C12H22O11
Aplicații industriale:
- producerea hârtiei
- îmbrăcăminte
- mașini de printat
- exploatarea de petrol
Utilizări casnice:
- împotriva iritațiilor pielii
- previne infecțiile fungice
- funcționează ca șampon, împreună cu bicarbonatul
- scoate pete de pe țesături
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu