luni, 22 mai 2017

Amidon - Busuioc Andrei



Amidon

 Informatii generale:

Formula chimica: (C6H10O5)n
Aspect: pudra alba
Masa molara: variabila









 Amidonul este o polizaharidă care, din punct de vedere structural, este alcătuită din amiloză și amilopectină
Amidonul este una dintre sursele energetice importante ale organismelor uman și animal.
 Nimerind în organism cu hrana, amidonul se supune hidrolizei enzimatice în prezența amilazelor, transformându-se în glucoză.
 Aceasta este transportată spre celule, unde se consumă parțial pentru necesitățile energetice ale organismului, conform schemei:
     C6H12O6 + 6O2 = 6CO2+ 6H2O + Q
   Amidonul se găsește în semințelefructele și tuberculii plantelor și care se folosește în industria alimentarăchimică etc. Formula brută a amidonului, determinată prin analiza elementară, este (C6H10O5)n, la fel ca a celulozei.
 Prin hidroliza cu acizi, amidonul trece în D-glucoza, cu randament cantitativ. Din punct de vedere al compoziției chimice, amidonul este un amestec, format din 2 polizaharide: amilopectină și amiloză, care diferă între ele prin structură și reactivitate.

Formarea în plante

Amidonul se formează în plante, fiind o sursă importantă de glucide pentru animale. Ecuația reacției generale a formării amidonului ar fi format din două etape:
  • CO2 + H2O ----> CH2O + O2
  • 6 CH2O ----> C6H10O5 + H2O, ambele reacții înfăptuindu-se în cloroplaste (cu participarea clorofilei), la lumină.  
 

  •   Proprietati fizice:

       Amidonul are o structură amorfă, insolubilă în apă, deși la contact cu apa acesta se umflă. La recunoașterea amidonului se folosește iodul: la contact cu acesta, amidonul dă o culoare violet închisă la rece.

Densitate: 1,5 g/cm3
Starea de agregare: solidă
Punct de topire: se descompune
Doza letală medie:  6 600 mg/kg.

         Proprietăți chimice

  • Cu apa în prezența acizilor:
(C6H10O5)n + nH2O → n C6H12O6
  • Cu apa în prezența amilazei:
2(C6H10O5)n + nH2O → n C12H22O11
  Stiati ca…
Dietele care presupun reducerea cantităţii de carbohidraţi din alimentaţie au ca principal scop evitarea creşterii nivelului de glucoză din sânge.
Nivelul ridicat al glicemiei predispune la apariţia obezităţii, a diabetului de tip 2,  a accidentelor vasculare cerebrale şi a bolii Alzheimer.

Din acest motiv, este indicat să reducem cantitatea de alimente bogate în zahăr şi amidon, dar nu orice tip de amidon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu