Amidonul este o polizaharida care, din punct
de vedere structural, este alcătuită din amiloza și amilopectina. Amidonul este una
dintre sursele energetice importante ale organismelor uman și animal. Nimerind
în organism cu hrana, amidonul se supune hidrolizei enzematice în
prezența amilazelor, transformându-se în glucoza.
Aceasta este transportată spre celule, unde se consumă parțial pentru
necesitățile energetice ale organismului, conform schemei:
C6H12O6 +
6O2 = 6CO2+ 6H2O + Q
Amidonul se găsește în semintele, fructele și tuberculii
plantelor și care se folosește în industria alimentara, chimica etc.
Formula brută a amidonului, determinată prin analiza elementara, este (C6H10O5)n,
la fel ca a celulozei. Prin hidroliza cu acizi, amidonul trece în D- glucoza,
cu randament cantitativ. Din punct de vedere al compoziției chimice, amidonul
este un amestec, format din 2 polizaharide: amilopectina și amiloza,
care diferă între ele prin structură și reactivitate.
Formarea in plante
Amidonul se formează în plante, fiind o
sursă importantă de glucide pentru animale. Ecuația reacției generale a
formării amidonului ar fi format din două etape:
·
CO2 + H2O ----> CH2O + O2
·
6 CH2O ----> C6H10O5 +
H2O, ambele reacții înfăptuindu-se în cloroplaste (cu participarea
clorofilei), la lumină.
Amidonul
are o structură amorfă, insolubilă în apă, deși la contact cu apa acesta se
umflă. La recunoașterea amidonului se folosește iodul: la contact cu acesta,
amidonul dă o culoare violet închisă la rece.
Proprietati chimice
·
Cu apa în prezența acizilor:
(C6H10O5)n +
nH2O → n C6H12O6
·
Cu apa în prezența amilazei:
2(C6H10O5)n +
nH2O → n C12H22O11
Proprietati farmaceutice
-capsule farmaceutice
-emolient
-folosit in cosmetica in pudre
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu