luni, 22 mai 2017

Amidonul-Badulescu Andrei

Amidonul este o polizaharida care, din punct de vedere structural, este alcătuită din amiloza și amilopectina. Amidonul este una dintre sursele energetice importante ale organismelor uman și animal. Nimerind în organism cu hrana, amidonul se supune hidrolizei enzematice în prezența amilazelor, transformându-se în glucoza. Aceasta este transportată spre celule, unde se consumă parțial pentru necesitățile energetice ale organismului, conform schemei:
C6H12O6 + 6O2 = 6CO2+ 6H2O + Q
Amidonul se găsește în semintele, fructele și tuberculii plantelor și care se folosește în industria alimentara, chimica etc. Formula brută a amidonului, determinată prin analiza elementara, este (C6H10O5)n, la fel ca a celulozei. Prin hidroliza cu acizi, amidonul trece în D- glucoza, cu randament cantitativ. Din punct de vedere al compoziției chimice, amidonul este un amestec, format din 2 polizaharide: amilopectina și amiloza, care diferă între ele prin structură și reactivitate.
Formarea in plante
Amidonul se formează în plante, fiind o sursă importantă de glucide pentru animale. Ecuația reacției generale a formării amidonului ar fi format din două etape:
·         CO2 + H2O ----> CH2O + O2
·         6 CH2O ----> C6H10O5 + H2O, ambele reacții înfăptuindu-se în cloroplaste (cu participarea clorofilei), la lumină.
Amidonul are o structură amorfă, insolubilă în apă, deși la contact cu apa acesta se umflă. La recunoașterea amidonului se folosește iodul: la contact cu acesta, amidonul dă o culoare violet închisă la rece.
Proprietati chimice
·         Cu apa în prezența acizilor:
(C6H10O5)n + nH2O → n C6H12O6
·         Cu apa în prezența amilazei:
2(C6H10O5)n + nH2O → n C12H22O11
Proprietati farmaceutice
-capsule farmaceutice
-emolient

-folosit in cosmetica in pudre

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu