Acid adipic
Acidul adipic (nume IUPAC: acid hexandioic) este un compus organic din clasa acizilor dicarboxilici cu formula HOOC-(CH2)4-COOH. Din punct de vedere industrial, este cel mai important acid dicarboxilic: aproximativ 2,5 miliarde de kilograme de pudră albă cristalină sunt produse anual, în mare parte pentru utilizarea ca precursor în procesul de producere al nailonului. Totuși, acidul adipic este rareori întâlnit în natură. [2] Sărurile sale se numesc adipați.
C6H10O4
Starea de agregare | solidă |
Punct de topire | 152,1 °C |
Punct de fierbere | 337,5 °C |
Solubilitate | metanol, etanol, acetona |
Solubilitate în apă | 14 g/L (10 °C) 24 g/L (25 °C) 1600 g/L (100 °C) |
Obținere
Acidul adipic este obținut plecându-se de la un amestec de ciclohexanol și ciclohexanonă. Acest amestec este oxidat cu acid azotic pentru a se obține acidul adipic, trecându-se prin mai multe reacții. În cadrul reacțiilor, ciclohexanolul este transformat în cetonă, cu formare de acid azotos:
- HOC6H11 + HNO3 → OC6H10 + HNO2 + H2O
Ciclohexanona este transformată în compus nitrozo, pentru ca legătura C-C din ciclu să poată fi scindată:
- HNO2 + HNO3 → NO+NO3− + H2O
- OC6H10 + NO+ → OC6H9-2-NO + H+
Printre produșii secundari obținuți în cadrul aceste metode se numără acidul glutaric și succinic.[2]
Procedee asemănătoare pornesc de la ciclohexanol, care este obținut la rândul său prin hidrogenarea fenolului.
Utilizari:
-mase plastice
-fibre sintetice
-aditivi
-obtinerea dehexametilen diamida
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu