luni, 16 ianuarie 2017

Acid adipic - Moraru Octavian

Acid adipic


Acidul adipic este un compus organic din clasa acizilor dicarboxilici cu formula HOOC-(CH2)4-COOH. Din punct de vedere industrial, este cel mai important acid dicarboxilic: aproximativ 2,5 miliarde de kilograme de pudră albă cristalină sunt produse anual, în mare parte pentru utilizarea ca precursor în procesul de producere al nailonului. Totuși, acidul adipic este rareori întâlnit în natură.Sărurile sale se numesc adipați.

Formula structurala: HOOC-(CH2)4-COOH

Punct de topire:152,1 °C

Punc de fierbere: 337,5 

Solubilitate: metanol, etanol, acetona

Obtinere: Acidul adipic este obținut plecându-se de la un amestec de ciclohexanol și ciclohexanonă. Acest amestec este oxidat cu acid azotic pentru a se obține acidul adipic, trecându-se prin mai multe reacții. În cadrul reacțiilor, ciclohexanolul este transformat în cetonă, cu formare de acid azotos:
HOC6H11 + HNO3 → OC6H10 + HNO2 + H2O
Ciclohexanona este transformată în compus nitrozo, pentru ca legătura C-C din ciclu să poată fi scindată:
HNO2 + HNO3 → NO+NO3 + H2O
OC6H10 + NO+ → OC6H9-2-NO + H+


Proprietati chimice: Acidul adipic este un acid diprotic, întrucât are două grupe funcționale de tip carboxilDeoarece acidul are două grupe carboxil separate de patru grupe metilenice, acesta poate suferi o reacție de condensare intramoleculară. Prin tratarea cu hidroxid de bariu la temperaturi ridicate, acidul se transformă în ciclopentanonă

Utilizari: 
- 60% din productia anuala este folosita ca monomer pentru producerea nailonului
- Acidul adipic a fost încorporat cu eliberare controlată in tablete cu matrice de formulare pentru a obține eliberarea independentă de pH pentru ambele medicamente slab bazice si slab acide.
- cantități mici, dar semnificative de acid adipic sunt folosite ca ingredient alimentar ca un ajutor aromatizant și gelifier.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu