ACIDUL MALEIC
→ Denumire IUPAC: acid (2Z)-But-2-endioic • acid cis-butendioic;
→ Alte denumiri: acid (Z)-butendioic, acid malenic, acid maleinic, acid toxilic;
→ Formulă chimică: C4H4O4 • HO2CCHCHCO2H;
→ Punct de topire: 135 °C (275 °F; 408 K);
→ Masă molară: 116.07 g·mol^−1;
→ Densitate: 1.59 g/cm³;
→ Stare de agregare: solidă;
→ Solubilitate în apă: 478.8 g/L at 20 °C;
→ Metode de obținere: prin hidroliza anhidridei maleice; prin oxidarea benzenului.
→ Prin izomerizarea acidului maleic se obține acidul fumaric, iar prin hidrogenarea acidului maleic se obține acidul succinic. Prin ionizarea sa rezultă ionul maleat.
→ În industria alimentară, acidul maleic este adăugat sucului de mere pentru obținerea cidrului de mere.
→ Folosit în industria farmaceutică în compoziția diferitor medicamente (ex: clorfeniramin, pirilamină, metilergonovină).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu