luni, 16 ianuarie 2017

Acid Maleic — Vișan Cătălina


 ACIDUL MALEIC


→ Denumire IUPAC: acid 
(2Z)-But-2-endioic • acid cis-butendioic;

→ Alte denumiri: acid (Z)-butendioic, acid malenic, acid maleinic, acid toxilic;


→ Formulă chimică: C4H4O4 • HO2CCHCHCO2H;

→ Punct de topire: 135 °C (275 °F; 408 K);

→ Masă molară: 116.07 g·mol^−1;

→ Densitate: 1.59 g/cm³;

→ Stare de agregare: solidă;

→ Solubilitate în apă: 478.8 g/L at 20 °C;

→ Metode de obținere: prin hidroliza anhidridei maleice; prin oxidarea benzenului.

Prin izomerizarea acidului maleic se obține acidul fumaric, iar prin hidrogenarea acidului maleic se obține acidul succinic. Prin ionizarea sa rezultă ionul maleat.

În industria alimentară, acidul maleic este adăugat sucului de mere pentru obținerea cidrului de mere.

Folosit în industria farmaceutică în compoziția diferitor medicamente (ex: clorfeniramin, pirilamină, metilergonovină).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu