Acid citric
Formulă : C6H8O7
Proprietate chimica: acidul citric este capabil sa formeze
legaturi chimice temporare cu fructoza
Acidul citric a fost produs pentru prima oară din suc de lămâie în
anul 1784 de Karl Wilhelm Scheele. Este unul dintre cei mai răspândiți acizi în
natură. Astfel se poate întâlni în plante, sau ca produs în urma proceselor
metabolice ale glucidelor sau lipidelor (ciclul lui Krebs sau al lui
Meyerhof-Parnas) în organismul animal din respirația tisulară sau în timpul
sintezei aminoacizilor esențiali. Acidul citric se găsește în sucurile
plantelor citrice, mere, pere, vișine, zmeură, coacăze, în conifere, ciuperci, foi de tutun, vin și chiar în lapte.
Mod de obtinere
Din citrice
Sucul din fructe (lămâie)
va fi tratat cu amoniac concentrat și filtrat. Citratul de amoniu obținut
este ușor solubil, care tratat cu hidroxid de calciu rezultând citrat de calciu care
este greu solubil în apă. Urmează o nouă filtrare a amestecului. Prin tratare
cu acid sulfuric (25%)
se formează sulfat de calciu insolubil care este din
nou eliminat prin filtrare obținundu-se acid citric sub formă cristalină.
Producerea bio-tehnologică
Acest procedeu constă în cultivarea mucegaiului „Aspergillus
niger” pe medii cu glucoză în prezența ionului bivalent de Fe2+.
Acidul citric este
folosit:
·
pentru dizolvarea carbonatului de calciu în procesul de
curățire a cazanelor sau vaselor de bucătărie, prin încălzirea
apei se depune calcar;
·
la conservarea în alimentație, fiind
folosit la preparea răcoritoarelor fiind numit „E 330”;
·
ca peptizator folosit la
stabilizarea unor suspensii;
·
efect negativ îl are în doze mari,
scade pH-ul în alimente crescând însă incidența cariilor dentare;
·
alt efect negativ în alimentația
sugarilor, favorizează absorbția în sânge a
metalelor grele (cadmiu, plumb);
·
la reducerea sau împiedicarea
coagularea sângelui,
de aceea este folosit la conservarea sângelui pentru transfuzii în medicină, în
raport de 10 : 1 sânge/citrat de calciu;
·
la reducerea coroziunii metalelor
nobile;
·
citratul de calciu utilizat ca hrană
pentru căinii cu deficințe de calciu;
·
citratele servesc la reglarea
pH-ului unor medicamente;
·
citratul de sodiu este folosit în
construcții la reglarea vitezei de legare a cimentului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu