duminică, 15 ianuarie 2017

Elementele din compozitia tigarii - Vlad Andreea-Diana

credit - caietul Mirunei c:


Câte lucruri știți de fapt despre substanțele din compoziția țigării?


Mercur

Aproximativ 80% din vaporii de mercur inhalați sunt absorbiți prin intermediul sistemului respirator, fiind apoi distribuit prin sistemul circulator în tot corpul.
În urma unor experimente asupra cloroplastelor, s-a demonstrat că ionul metalic induce peroxidarea lipidelor, pierderea pigmenților fotosintetici și degradează proteinele; cu toate că mercurul în stare elementara este oxidat rapid în mercur (II) în interiorul eritrocitelor (care prezintă o afinitate mare pentru substanța în cauză), o mare parte din acest element chimic absorbit pe cale pulmonară ajunge la creier și pătrunde în acesta înaintea oxidării, datorita liposolubilității sale.  Mercurul inorganic (II) tinde să se acumuleze în rinichi.

Gudron

Gudronul are culoarea maro si contine un compus chimic cunoscut sub denumirea de benzpiren, compus chimic ce este cancerigen si afecteaza indeosebi plamanii.
Gudronul se acumuleaza in plamani si nu se elimina niciodata. Intr-o tigara sunt pana la 10 mg de gudron, insa sunt si tigari ce pot avea 16 sau 18 mg de gudron, acele tigari fiind considerate cele mai nocive pentru organism

Plumb

Plumbul este un metal greu foarte toxic, care patrunnde in organism fie inhalat sau ingerat si poate afecta aproape fiecare organ si sistem de organe din corpul uman. Tinta principala in intoxicarea cu plumb la copii sau la adulti este sistemul nervos si duce la degradarea tecei de mielina a neuronilor, reduce numarul de neuroni, interfereaza cu neurotransmisia si produce o scadere in cresterea neuronala.

C2H5Cl

Ca si celelalte hidrocarburi clorurate, clorura de etan este un depresant al sistemului nervos central. In concentratii de mai putin de un procent nu creeaza simptome, in concentratii de 3-5% creeaza simptome similare cu cele a intoxicatiei cu alcool, iar inhalarea vaporilor solutiei cu o concentrare mai mare de 15% este deseori fatala.

CO

Este un gaz foarte toxic omului, deoarece face legătura permanentă cu hemoglobina din sânge, astfel persoana murind prin asfixiere. Timpul în care omul moare este determinat de concentrația de monoxid de carbon din oxigen: 0.1% - omul moare intr-o ora, 1% - omul moare in 15 minute si 10% - omul moare imediat.

Benzenopirina

Este o substanta daunatoare datorita faptului ca formeaza mataboliti cancerigeni si mutageni care interfereaza in transcriptia ADN-ului si sunt considerati de asemenea si poluanti.

DDT

Are efect cancerigen si povoaca tulburari endocrine. Escte utilizat in mod frecvent in insecticide

Fenol

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prizonierii erau omorâți în lagărele germane cu injecții intracardiace cu fenol

NH3

Este folosit in producerea explozibililor, ca solutie in curatatoriile chimice, dar si in plasticizarea lemnului

Toluidina

Folosita la fabricarea unor coloranti

Cd

Cadmiul este cel mai frecvent utilizat în fabricarea de baterii din nichel și cadmiu

Dimetilnitrozamina

Este o substanta cancerigena

C4H10

Este folosit pe post de combustibil

Naftalina

Este utilizată în special la sinteza unor diluanți, coloranți sau adezivi în industria de mase plastice ca PVC, la elaborarea insecticidelor și la fabricarea săpunurilor

Acetona

Este intalnita cel mai des în cosmetică pentru înlăturarea lacului de pe unghii

Acetaldehida

Provoaca un efect sinergic cu nicotina crescând dependența de fumat

Credit- Internet & Miruna Chiricu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu