sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Florea Ana - acidul tartric




                                                                 Acidul tartric


                                                 Tartaric acid.svg
Nume IUPAC: Acid 2,3-dihidroxibutandioic

Alte denumiri:
-Acid tartric
-Acid 2,3-dihidroxisuccinic
-Acid racemic
-Acid uvic

Punct de topire: 206 °C 


Proprietate chimica: O proprietate chimică interesantă a acestui acid este chiralitatea, ceea ce înseamnă că moleculele sale nu sunt superopozabile la imaginea lor în oglindă. Această proprietate oferă abilitatea de a roti lumina polarizată. Această rotaţie a luminii nu apare la una din formele acidului tartric, şi anume la acidul DL – tartric.

Solubilitate: solubil in apa

Metode de obtinere/ Sursa de extragere: Acidul tartric poate fi găsit în numeroase plante, și în numeroase fructe, precum strugurii și bananele. Acidul tartric este unul din acizii importanți ce se găsesc în vin (în forma L(+)). 

Utilizari:
-Acidul tartric este folosit precum aditiv alimentar (E334), antioxidant, regulator de pH și sechestrant.
-Acidul tartric este utilizat pentru a preveni ionii de cupru (II) să reacționeze cu ionii de hidroxid (HO-), prezenți în prepararea soluției de oxid de cupru (I).
-Acidul tartric este de obicei amestecat cu bicarbonatul de sodiu si este vandut ca praf de copt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu