luni, 16 ianuarie 2017

Acidul Malonic---Cojocaru Miruna

Acidul Malonic






Acidul malonic (denumire IUPAC: acid propandioic) este un acid dicarboxilic cu formula structurală restrânsă CH2(COOH)și o masă molară de 104,06 g/mol. Forma ionizată a acidului malonic, și sărurile și esterii săi, sunt cunoscuți sub denumirea generală de malonați. Numele provine din cuvântul grecesc μᾶλον (malon), care înseamnă „măr”.

Proprietățile sale include o densitate de 1,619 g/cm3, un punct de topire de 135–136 °C. proprietatea de descompunere la atingerea punctului de fierbere și solubilitate în apă.
O metodă clasică de preparare a acidului malonic pornește de la acidul cloroacetic:
Carbonatul de sodiu generează sarea de sodiu, care este apoi reacționată cu cianură de sodiu pentru a obține o sare de acid ciano-acetic prin substituție nucleofilă. Grupa nitril poate fi hidrolizată cu hidroxid de sodiu pentru a prepara malonatul de sodiu, care prin acidificare dă acidul malonic

Despre proprietățile sale fizice putem nota că atomii de hidrogen din grupa CH2 din molecula acidului malonic (plasată între grupele carboxil) sunt activi, participă la multe reacții în folosul sintezei organice. Acidul malonic se decarboxidează ușor, de aceea proprietățile sunt studiate pe diester.    



Acidul malonic este un acid dicarboxilic important, care se gășeste ca sare de calciu în sfecla de zahăr. Ca utilizări, acidul malonic este folosit în prepararea acidului ascorbic, prin condensarea aldehidei crotonice cu acesta în prezența piridinei.  Pentru a obține acizi a,b-nesaturați sau cu legături duble conjugate se aplica condensarea aldehidelor corespunzătoare cu acid malonic în prezenta de piridină sau piperidină. De asemenea, acidul malonic este un precursor în formarea poliesterului de specialitate. În plus, acidul malonic este folosit în mai multe procese de manufactură ca o substanță chimica de mare valoare în industria electronicelor, a aromelor și a parfumurilor, a solvenților de specialitate și în industria farmaceutica.

Un comentariu: