luni, 16 ianuarie 2017

Acidul malonic - Dragodanescu Mihnea

Acidul malonic




Formula structurala: CH2(COOH)2


Punct de topire: 135-136 °C  


Punct de fierbere: descompunere


Solubilitate: miscibil in apa


Sursa de obtinere: 

De curand, prin fermentarea glucozei.

O metodă clasică de preparare a acidului malonic pornește de la acidul cloroacetic:

Carbonatul de sodiu generează sarea de sodiu, care este apoi reacționată cu cianură de sodiu pentru a obține o sare de acid ciano-acetic prin substituție nucleofilă.

Grupa nitril poate fi hidrolizată cu hidroxid de sodiu pentru a prepara malonatul de sodiu, care prin acidificare dă acidul malonic. 


Prepararea acidului malonic pronind de la acid cloroacetic.

Intrebuintari:

- Plastic biodegradabil
- Controlul aciditatii in alimente
- Industria farmaceutica



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu