luni, 10 octombrie 2016

2-naftol - Rebeca Nedelcu

2-naftol
2-naftol sau β-naftol , este o formulă solid cristalin incolor C10H7OH. Este un izomer de 1-naftol, care diferă de locul grupării hidroxil pe inelul naftalină.
Ambii izomeri sunt solubili în alcooli simpli, eteri, și cloroform. 2-naftol este un   intermediar utilizat pe scară largă pentru producerea de coloranți și alți compuși
In mod traditional, 2-naftol este produs printr-un procedeu în două etape, care începe cu sulfonare a naftalinei în acid sulfuric:
C10H8 + → H2SO4 + H2O C10H7SO3H
Gruparea acid sulfonic este apoi scindat în hidroxid de sodiu topit:
C10H7 (SO3H) + 3 NaOH → C10H7ONa + Na2SO3 + 2 H2O
Neutralizarea produsului cu acid, se obține 2-naftol


Utilizări
Este foarte important pentru viața de zi cu zi a omului, pentru că 2-naftol este utilizat pe scară largă în industria parfumurilor, în compușii 2-metoxinaftalina și 2-etoxinaftalina.
Este folosit ca un sedativ pentru unele animale. Se notează în compusul -hidroxietil eter.
De asemenea, servește ca un antioxidant în fabricarea de cauciuc, materiale plastice și lubrifianți exprimate ca N-fenil-2-naftilamina.
Efecte asupra ființelor vii
Poate fi absorbit prin piele cauzează această asemenea sensibilitate. La rândul său, expunerea poate provoca leziuni oculare grave.
Studiile pe animale (șoareci) arată că doza de compus determină o reducere a activităților: respirație, curgerea nasului și diaree.
Proprietățile cancerigene ale compusului sunt necunoscute în organisme vii.

Puteți fi expus la 2-naftol prin consumul de țigări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu