Glicerina
·
Glicerolul, denumit
și glicerină este cel mai simplu alcool trihidroxilic
cu masa molară 92,09.
·
Are formula : CH2OHCHOHCH2OH
Proprietati –
·
este un lichid siropos
·
incolor
·
dulce
·
solubil în apă
·
alcool cu punctul de fierbere la 290 °C
·
se evaporă și îngheață greu, de exemplu soluția
de 80% îngheață la -20,3 °C
·
densitate 1,261
g/cm cub
Utilizari –
- Sub formă de esteri ai acizilor
grași (gliceride),
constituie componentul de bază al grăsimilor animale și vegetale
- la obținerea nitroglicerinei –
nitroglicerina, cunoscută
și sub numele trinitroglicerină sau trinitrat
de glicerină, este o substanță explozivă având formula chimică
C3H5(ONO2)3.
- rășinilor sintetice
- în tăbăcărie
- la fabricarea hârtiei
- în industria alimentară
- în cosmetică și farmaceutică
Efect asupra organismului uman :
- Glicerolul
din corpul uman, derivă din hidroliza enzimatică a gliceridelor.Sub influența
unor enzime specific, lipaze, are loc reacția de hidroliză, care fiind
reversibilă, conduce atât la sinteza gliceridelor, cât și la degradarea
acestora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu