luni, 10 octombrie 2016

Glicerina - Antonia Dumitrache

Glicerina



·        Glicerolul, denumit și glicerină este cel mai simplu alcool trihidroxilic cu masa molară 92,09.

·        Are formula : CH2OHCHOHCH2OH


Proprietati
·        este un lichid siropos
·        incolor
·        dulce
·        solubil în apă
·        alcool cu punctul de fierbere la 290 °C
·        se evaporă și îngheață greu, de exemplu soluția de 80% îngheață la -20,3 °C
·        densitate 1,261 g/cm cub



Utilizari
- Sub formă de esteri ai acizilor grași (gliceride), constituie componentul de bază al grăsimilor animale și vegetale
- la obținerea nitroglicerinei – nitroglicerina, cunoscută și sub numele trinitroglicerină sau trinitrat de glicerină, este o substanță explozivă având formula chimică C3H5(ONO2)3.
- rășinilor sintetice
- în tăbăcărie
- la fabricarea hârtiei
- în industria alimentară
- în cosmetică și farmaceutică


Efect asupra organismului uman :

 - Glicerolul din corpul uman, derivă din hidroliza enzimatică a gliceridelor.Sub influența unor enzime specific, lipaze, are loc reacția de hidroliză, care fiind reversibilă, conduce atât la sinteza gliceridelor, cât și la degradarea acestora.
 - O altă metodă de fabricare se bazează pe fermentația glucozei cu drojdia de bere în prezenta sulfitului de sodiu, care oferă o stare de bine consumatorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu