duminică, 2 octombrie 2016

Enantiomeri- Ion Larisa

                                       ENANTIOMERI
        Enantiomerii sunt izomeri care au aceleasi proprietati fizice si chimice; se deosebesc prin comportarea lor diferita fata de un factor chiral: lumina polarizata, un reactant chiral, catalizator.

  
    Moleculele, care sunt şi ele obiecte tridimensionale, pot să existe de asemenea ca imagini de oglindire superpozabile sau nesuperpozabile; cele care sunt imagini de oglindire nesuperpozabile prezintă chiralitate, sunt chirale şi ca urmare apar în două configuraţii diferite care reprezintă doi izomeri de configuraţie (obiectul si imaginea lui de oglindire); astfel de izomeri de configuraţie sunt denumiţi enantiomeri sau izomeri optici.

  Enantiomeria rezultată prin prezenţa unui atom de carbon asimetric (centrul de chiralitate) apare frecvent la o serie de compuşi naturali; pentru glicerinaldehida  si acidul lactic există in molecula un atom de carbon cu patru substituenţi diferiţi, asimetric, care duce la apariţia chiralităţii central.

  Un alt caz în care apare enantiomeria, dar fără prezenţa în moleculă a unui atom de carbon asimetric este cel determinat de chiralitatea axială.

Exemple:
   1). (-)carvona are miros de mentă şi se găseşte în mentă;  (+)carvona are miros de chimen şi se găseşte în seminţele de chimen.
   2). L- Carnitina, aminoacid prezent în carnea roşie, modifică nişte “linii” metabolice şi furnizează cordului oxigen. Racemicul, adică amestecul celor doi enatiomeri ai carnitinei, obţinut prin sinteză chimică, face mult mai puţin – creşte masa muscular.
   3).S-talidomida induce somnul. R-talidomida, geamănul enantioemric produce malformaţii embrionului uman. 
   4).Glucoza- glucoza dextrogir si glucoza levogir


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu