duminică, 2 octombrie 2016

Enantiomeri - Moraru Octavian

Mecoprop

    Mecoprop, cunoscut sub numele de MCPP(RS-2-(4-cloro-2-metilfenoxi)propanoic acid), este un erbicid clorofenoxi, care a fost inregistrat in anii 1960. Formula initiala este formata din doi izomeri chimici in egala masura, dintre egala doar unul este erbicid activ. Noile tehnologii in 1980 au permis crearea unor produse cu concentratii mai mari le izomerului activ, la o puritate de aproximativ 93-95%. Noua formula a fost numita mecopropo-p, sau MCPP-p.
    MCPP-p este frecvent utilizat pentru a controla o varietate de plante. Este utilizat foarte des pe gazon, cum ar fi peluzele rezidentiale si terenurile de sport.
    Mecoprop poate fi comercializat ca Kilprop, Mecopar, Triester-II, Mecomin-D, Triamine-II, Triplet, TriPower, Trimec, Trimec-Encore si fluid U46 KV.

Descriere chimica
    MCPP-p este un cristal incolor, inodor. Acidul MCPP-p este parintele mai multor formule, inclusiv sare dimetilamina MCPP-p si potasiu MCPP-p. Unele forme sunt solubile in apa. Mecoprop-p nu adera puternic la sol. In testele cu lumina artificiala, MCPP-p rezista un timp de 83 de zile.
    Comercial, mecoprop-p este disponibil ca formule granulate, concentrate emulsionate, concentrate solubile in apa, pulberi umectabile si solutii gata de utilizare.

Utilizari
    MCPP-p este utilizat pe gazoane ornamentale si de agremen, ferme de SOD, pe marginea drumurilor, situri industriale. Acesta este utilizat pentru controlul post-emergent al buruienilor, inclusiv rocoina, iedera, trifoi, etc.
    Dintre cele aproximativ 1-6 milioane de livre de mecoprop folosite anual in Statele Unite, 96%este utilizat pe gazon, inclusiv peluzele rezidentiale, terenuri de sport si ferme comerciale.
    Conform MCPP-p Task Force, utilizarea interna totala anuala de MCPP-p este de aproximativ 5 milioane de lire: 97% se aplica pe peluze rezidentiale, 2% se aplica pe terenuri de gold si 1% se aplica fermelor de gazon si altor terenuri neagricole necultivate.

Efecte asupra sanatatii umane
    Mecoprop-p are o toxicitate acuta usoara. Studiile pe sobolani indica un acut oral LD50 de 775mg/kg. Teste oculare iritante la iepuri au constatat ca pot provoca opacitate, iritatie. Comitetul de evaluare si revizuire a cancerului a gasit unele dovezi ale unor efecte cancerigene, dar nu a fost suficient pentru a clasifica MCPP-p ca un agent cancerigen. Leziuni renale au fost gasite la sobolanii hraniti cu doze de 9mg/ kg si 27mg/ kg, timp de 90 de zile.
    Compusii clorofenoxi provoaca iritarea pielii si a ochilor, tuse, senzatie de arsura in piept, emeteli, dureri de cap, varsaturi, diaree, confuzie sau comportament bizar, cresterea frecventei cardiace si insuficienta renala.

Efecte asupra sanatatii mediului
    In plante, MCPP-p creste plasticitatea peretelui celular, si stimuleaza sinteza proteinelor si producerea de etilena. Acest lucru interfereaza cu cresterea normala a plantelor, deteriorarea tesutului vascular.
    MCPP-p are o toxicitate acuta mica la mamifere. Este de asemenea usor toxic pentru pasari si pesti de apa dulce. Exista putine date in ceea ce priveste toxicitatea pentru multe organisme acvatice, si nu exista date fiabile privind toxicitatea plantelor care nu sunt vizate. Bioacumularea nu este de asteptat sa fie o sursa importanta de contaminare.
    Datorita solubilitatii sale si afinitatea scazuta pentru sol, mecoprop-p se poate scurge cu usurinta. Cu toate acestea, nivelul de contaminare a apei potabile este sub nivelul de ingrijorare pentru toxicitatea acuta.

Note de precautie
    Unele etichete de pe MCPP se refera la MCPP-p de fapt. Mecoprop are o mobilitate ridicata in sol. Procedati cu grija in cazul in care sunteti in preajma unei surse de apa.



Citalopram

    Citalopramul este un medicament antidepresiv din clasa selectiva a inhibitorilor serotoninei. Acesta are aprobarea Agentiei de administrare a mancarii si medicamentelor din SUA, pentru tratarea depresiei majore si este prescris fara respectarea indicatiilor si pentru alte conditii. In Australia, Marea Britanie, Germania, Portugalia, Polonia si majoritatea tarilor europene, este licentiat pentru episoadele depresive si atacurile de panica cu sau fara agorafobie. In Spania, este de asemenea folosit pentru tulburarea obsesiv-compulsiva.

Utilizari

  • Depresie
    In Institutul National pentru Sanatate si Excelenta Clinica, citalopramul este al cincilea in eficacitate(dupa mirtazapina, escitalopram, venlafaxina si sertralina) si al patrulea in raport cost eficienta. Intr-o alta analiza, citalopramul s-a dovedit a fi mai eficace decat paroxetina si reboxetina si mai acceptabil decat triciclice, reboxetina si venlafaxina, dar parea sa fie mai putin eficace decat escitalopramul.
    Dovezile pentru eficacitatea citalopramului pentru tratarea depresiei la copii sunt echivoce.
    Exista controverse in ceea ce priveste eficacitatea antidepresivelor in tratarea depresiei, in functie de gravitatea si durata acesteia.

  • Atacuri de panica
    Citalopramul este licentiat in Marea Britanie si alte tari europene penru atacuri de panica, cu sau fara agorafobie. Doza este de 10mg/zi timp de o saptamana, crescand la 20-30 mg/zi, cu un maximum de 40 mg/zi.

  • Contra indicatii
    Citalopramul este frecvent utilizat contra indicatiilor pentru a trata anxietatea, atacurile de panica, tulburarea disforica a distimiei premenstruale, tulburarii de corp dismorfic si tulburarea obsesiv compulsiva.

Efecte adverse
    Disfunctia sexuala este adesea un efect secundar asociat cu SSRI. In mod specific, reactii adverse frfrecvente pot fi dificultatea de a te trezi, lipsa de interes pentru sex si anorgasmia. Un studiu a aratat, cu toate acestea, ca atunci cand se realizeaza remisiile tulburarilor depresive majore, calitatea vietii si satisfactia sexuala este raportata ca fiind mai mare in ciuda efectelor secundare sexuale. 
    
    Citalopramul determina efecte secundare prin cresterea concentratiei de serotonina in alte parti ale corpului( de exemplu intestine). Alte reactii adverse, cum ar fi cresterea apatiei si apatizarii emotionale, pot fi cauzate de scaderea eliberarii de dopamina asociata cu cresterea serotoninei. Citalopramul este, de asemenea, un antihistaminic usoara, care poate fi responsabil pentru unele dintre proprietatile sale sedative.
    
  1. Reactii adverse frecvente ale citalopramului includ somnolenta, insomnia, greata, modificari in greutate(de obicei, cresterea in greutate), cresterea apetitului, urinare frecventa, scaderea apetitului sexual, anorgasmie, gura uscata, transpiratie excesiva, tremor, diaree, cascat excesiv si oboseala.
  2. Reactii adverse mai putin frecvente includ bruxismul, varsaturi, aritmii cardiace, modificari ale tensiunii arteriale, pupile dilatate, anxietate, dureri de cap si ameteli. 
  3. Reactii adverse rare includ convulsii, halucinatii, reactii alergice severe si fotosensibilitate. In cazul in care se produce sedarea, doza poate fi administrata la culcare, mai degraba decat dimineata. Unele date sugereaza ca citalopramul poate provoca cosmaruri.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu