luni, 10 octombrie 2016

Dopamina- Ion Larisa

DOPAMINA


Dopamina este unul dintre principalii neurotransmițătorii de la nivelul sistemului nervos, o substanță care transmite informația între neuronii creierului.

Denumire: 4-(2-aminoetil) benzen-1,2-diol (precursorul său sintetic este 3,4-dihidroxyphenilalanină)

Formulă: C8H11NO2

Proprietăți fizice: Dopamina este produsa in mai multe regiuni ale creierului, inclusiv substantia nigra si aria ventrală a tegmentului. Este un neurohormon eliberat de hipotalamus. Actioneaza ca hormon inhibitor al eliberarii prolactinei din lobul anterior al glandei pituitare.

Utilizări: tratament pentru boala Parkinson; luptă împotriva depresiei; tratament pentru hiperactivitate și deficit de atenție; este administrată în situații precum insuficiență cardiacă acută; în tratamentul sindromului de debit cardiac scăzut postoperator, în șocul toxico-septic, în șocul traumatic, în hipotensiune arterial cu valori considerabile scăzute


 Efecte asupra organismului: efecte fiziologice-produs al nucleilor mijlocii hipotalamici, are un efect inhibitor asupra prolactinei; creșterea debitului urinar, creșterea debitului cardiac și a funcției cardiace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu