duminică, 2 octombrie 2016

Enantiomeri- Stanica Ovidiu

E N A N T I O M E R II   -   BENEFICI SAU MAI PUȚIN BENEFICI  PENTRU ORGANISM

În chimie, chiralitatea este proprietatea unor molecule de a admite aranjări diferite ale elementelor structurale . Două molecule chirale sunt două molecule care au aceeași compoziție chimică, dar sunt aranjate „în oglindă”, astfel că nu pot fi suprapuse. Izomerii care prezintă chiralitate, fiind imaginile în oglindă ale moleculei, sunt numiți enantiomeri sau izomeri optici.
Acidul lactic este chiral și are doi izomeri optici. Unul este cunoscut ca L-(+)-acid lactic ori (S)-acid lactic iar celălalt, imaginea sa în oglindă, ca D-(-)-acid lactic sau (R)-acid lactic. L-(+)- Acid lactic este izomerul care este important biologic.
Acidul lactic (de asemenea cunoscut popular și ca acid laptic ) este un acid organic slab, care joacă un anumit rol în anumite procese biochimice. Are un rol decisiv în anumite procese de fermentație.
Acidul lactic este un acid carboxilic cu formula chimică brută C3H6O3 și formula structurală CH3-CH-(OH)-COOH.  Are un grup auxiliar hidroxil atașat grupării carboxilice, ceea ce îl încadrează în categoria acizilor alfa-hidroxilici (uneori cunoscuți ca AAH).
Acidul lactic este un compus chimic ce facilitează diferite reacţii biochimice, acesta fiind izolat pentru prima dată la sfârşitul secolului 18 de un chimist suedez.
În alimente se găseşte sub formă de E270 sau ca rezultat al acţiunii bacteriilor asupra alimentelor (fermentare).
În organism este produs în cantitate mare în timpul exerciţiilor fizice, dar şi de bacteriile prezente în intestine.                                       
                                                                                                   
Acidul lactic ajută organismul să producă energia necesară şi că este dăunator doar atunci când se acumulează în cantitate mare la nivelul muşchilor, producând senzaţia de oboseală.
În stare de repaus concentrația sanguină a acidului lactic e de 10 mg/dl iar în timpul efortului poate crește până la 200 mg/dl.  În timpul efortului , acidul lactic rezultă din acid piruvic prin hidrogenare.
Acidul lactic este un produs de origine naturală, obţinut prin fermentarea glucozei. Este folosit în compoziţii cosmetice pentru ajustarea pH-ului şi prezintă o bună afinitate faţă de piele şi păr. Îmbunătăţeşte hidratarea cutanată, elimină celulele moarte şi peliculele capilare (mătreața) având o acţiune keratolitică, conferă strălucire firelor de păr.   Permit pielii să se regenereze, stimulează producția de colagen și elastină, contribuind astfel la netezirea pielii, estomparea ridurilor și a petelor pigmentare.
Acidul lactic se găseşte în borş, în legumele murate, în branza de vaci, iaurt și  neutralizează acidul produs de celulele tumorale.  Acestea înaintează în organism printr-o pătură de acid lactic în jurul lor. În momentul în care un om consumă alimente bogate în acid lactic, ficatul se mobilizează şi începe să metabolizeze acidul lactic într-un ritm alert, ocazie cu care scade şi zona de acid lactic din zona peri-tumorală,  limitându-se capacitatea de invazie a unui cancer.

Efectele consumului de alimente ce conţin acid lactic
În anumite situaţii acidul lactic poate produce reacţii alergice ca mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale etc.   Acidul lactic poate irita mucoasele sistemului digestiv, astfel producând diverse afecţiuni digestive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu