duminică, 2 octombrie 2016

Enantiomeri Andrei Militaru

Escitalopram



 Escitalopram, de asemenea stiut prin numele de Lexapro si Cipralex printre altele, este un antidepresiv al selectiei serotoninei care inhiba recuperarea (SSRI). Este aprobat de Administratia Statelor Unite pentru Mancare si Medicamente (FDA) pentru tratarea adultilor si copiilor cu varsta mai mare de 12 ani cu tulburari depresive majore (MDD) si tulburari generalizate de anxietate (GAD). Escilatopram este (S)-stereoizomer (Stanga-enantiomer) al anteriorului medicament Lundbeck, citalopram, aparand numele de escitalopram. Fie ca escitalopramul prezinta proprietati terapeutice superioare ale citalopramului sau pur si simplu reprezinta un exemplu de "vesnic verde" este controversat. Utilitatea medicamentelor antidepresive in tratamentrul depresiilor moderate este controversat. In cel cu severitate majora este un benefit considerabil.
 Utilizari medicale
Escitalopram are aprobarea FDA pentru tratarea tulburarii depresiei majore in cazul adolescentilor si adultilor, si tulburarii anxietatii generalizate in cazul adultilor. In tarile Europene si Australia, este aprobat pentru depresie si pentru tulburari de anxietate specifice: anxietate generala, anxietate sociala, tulburare obsesiv-compulsiva si tulburari de panicacu sa ufara agoraphobie.
 Efecte adverse
Simptome discontinue:
Oprirea escitalopramului, in special brusca, poate cauza diferite simtome cum ar fi: senzatia de shock electric, ameteala, depresie acuta si iritabilitate.
 Supradoza:
Dozele excesive de escitalopram cauzeaza de obicei efecte minore cum ar fi agitatia si accelerarea batailor inimii. Totusi, dyskinesia, hypertonia si spasme pot aparea in unele cazuri. Concentratia de escitopram in plasma este de obicei intre 20-80 μg/L, in situatii terapeutice putand ajunge la 80-200 μg/L la pacientii cu probleme hepatice. Monitorizarea medicamentului in plasma este in general realizata utilizandu-se metode cromografice.


Citalopram 

 

 

Citalopram este un medicament antidepresiv al selectiei serotoninei care inhiba recuperarea (SSRI).Este aprobat de Administratia Statelor Unite pentru Mancare si Medicamente (FDA) pentru tratarea depresiei severe in anul 1998 si este prescris fara reteta pentru alte conditii. In Australia, UK, Germania, Portugalia, Polonia si majoritatea tarilor Europene, este aprobat pentru episoade depresive si atacuri de panica cu sau fara agorafobie. In Spania este de asemenea folosit pentru sindromul obsesiv-compulsiv.
 Utilizari medicale:
-Depresie
-Atacuri de panica
-Anxietate
-Dyshymie
-Sindromul obsesiv-compulsiv
-Neuropatie diabetica
-Reducerea comportamentului agresiv si impulsiv
-Migrene
 Efecte adverse:
 Disfunctia sexuala este un efect advers al SSRI. Efecte comune includ lipsa interesului sexual si anorgasmia.
Citalopram teoretic cauzeaza efecte adverse marind concetratia de serotonina in alte parti ale corpului. Alte efecte adverse, ca apatia crescuta, deficienta emotionala ar putea fi cauzate de lipsa de dopamina asociata cu cresterea nivelului de serotonina.
Efecte adverse comune ale citopramului sunt:
-insomnia
-ameteala
-schimbari ale greutatii (in general crestere a greutatii)
-cresterea apetitului
-vise intense
-urinare frecventa
-somnolenta
-anorgasmie
-gura uscata
-transpiratie abundenta
-diaree
-cascat
-oboseala
Efecte adverse mai putin comune ale citopramului sunt:
-bruxism
-voma
-ritm cardiac aritmic
-schimb al presiunii sangelui
-pupile dilatate
-anxietate
-schimbari de stare
-dureri de cap
-ameteala
-cosmaruri
Efecte adverse rare ale citopramului sunt:
-conviulsii
-halucinatii
-reactii alergice severe
-sensibilitate la lumina
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu