duminică, 2 octombrie 2016

Enantiomeri - Busuioc Andrei

Citalopram

Citalopramul (nume de marcă: Celexa, Cipramil și altele) este un medicament antidepresiv din clasa inhibitorilor selectivi de recaptare a serotoninei (SSRI). Acesta are aprobarea administratiei US Food and Drug pentru tratarea depresiei majore, primita în 1998, și este interzis altor condiții. În Australia, Marea Britanie, Germania, Portugalia, Polonia, și majoritatea țărilor europene, este licentiat pentru episoadele depresive și tulburarea de panică cu sau fără agorafobie. În Spania, este de asemenea folosit pentru tulburarea obsesiv-compulsiva.
Utilizări medicale
Din cele 10 antidepresive recomandate de Institutul National pentru Sanatate si Clinic de Excelenta ,citalopramul este al cincilea în eficacitate (după mirtazapină, escitalopram, venlafaxină și sertralină) și al patrulea în raportul cost-eficiență. Rezultatele clasament s-au bazat pe meta-analiza de Andrea Cipriani. Într-o altă analiză de către Cipriani, citalopram s-au dovedit a fi mai eficace decât paroxetina și reboxetină și mai acceptabile decât triciclice, reboxetină și venlafaxină, dar părea să fie mai puțin eficace decât escitalopram.
Dovezi pentru eficacitatea citalopramului pentru tratarea depresiei la copii este echivocă.
Există controverse în ceea ce privește eficacitatea de antidepresive in tratarea depresiei, în funcție de gravitatea și durata acesteia, așa cum sa discutat în inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei.
Tulburare de panica
Citalopramul este licentiat in Marea Britanie si alte tari europene pentru tulburarea de panică, cu sau fără agorafobie. Doza este de 10 mg / zi timp de o săptămână, crescând la 20-30 mg / zi, cu un maximum de 40 mg / zi.
Fare prescriptie
Citalopramul este frecvent utilizat fara prescriptie pentru a trata anxietatea, tulburarea de panica, distimia  tulburare disforică premenstruală, tulburare de corp dismorfic și tulburarea obsesiv-compulsiva. Sa dovedit a fi eficace în 85% dintre pacienții cu tulburare de anxietate generalizată, inclusiv unele care au eșuat cu alte SSRI. De asemenea, pare a fi la fel de eficace ca fluvoxamina și paroxetina în tulburarea obsesiv-compulsivă. Unele date sugerează eficacitatea perfuzie intravenoasă a citalopramului în TOC rezistente. 40 citalopramului mg / zi este bine tolerat si la fel de eficace ca și moclobemidul în tulburarea de anxietate socială. Nu există studii care sugerează că citalopramul poate fi utilă în reducerea comportamentului agresiv si impulsiv.  Se pare a fi superioară față de placebo pentru tulburările de comportament asociate cu dementa.  Acesta a fost folosit cu succes pentru hipersexualitate in boala Alzheimer timpurie.
O meta-analiză, incluzând studii cu fluoxetina, paroxetina, sertralina, escitalopram și citalopram comparativ cu placebo, au aratat ISRS pentru a fi eficiente in reducerea simptomelor sindromului premenstrual, indiferent dacă sunt luate în mod continuu sau doar în faza Iuțeală. Citalopramului a produs o reducere modestă a aportului de băutură alcoolică și creșterea în zilele de băuturi gratuite în studiile de alcoolici, eventual prin scaderea dorintei sau reducerea recompensa.
Citalopramul a fost găsit pentru a reduce simptomele de neuropatie diabetica.
În timp ce pe cont propriu citalopramului este mai puțin eficientă decât amitriptilina în prevenirea migrenelor, in cazurile refractare, terapia combinată poate fi mai eficientă.
Citalopramul și alte ISRS pot fi folosite pentru a trata bufeuri . Un studiu din  2009 cu multiple locatii,randomizat, controlat a constatat nici un beneficiu și unele efecte adverse la copiii cu autism de la citalopram, ridicând îndoieli cu privire la ISRS sunt eficiente pentru tratarea comportamentului repetitiv la copiii cu autism.
Unele cercetari sugereaza citalopramului interactioneaza cu canabinoide proteine-cuplaje din creier de șobolan, iar acest lucru este invocat ca o potențială cauză a unora dintre efectul antidepresiv al medicamentului.
Efecte adverse
Dsfuncția sexuală este adesea un efect secundar asociat cu SSRI. In mod specific, reacții adverse frecvente includ dificultatea devine trezit, lipsa de interes pentru sex, și anorgasmiei (probleme la atingerea orgasmului). Un studiu a arătat, cu toate acestea, atunci când se realizează remiterea de tulburare depresivă majoră, calitatea vieții și satisfacția sexuală este raportată a fi mai mare în ciuda efectelor secundare sexuale.
Citalopramul determină teoretic efecte secundare prin creșterea concentrației de serotonină în alte părți ale corpului (de exemplu, intestine). Alte reacții adverse, cum ar fi creșterea apatie și aplatizare emoțională, poate fi cauzată de scăderea eliberării de dopamină asociată cu creșterea serotoninei. Citalopramul este, de asemenea, un antihistaminic ușoară, care poate fi responsabil pentru unele dintre proprietățile sale sedative.

Reacții adverse frecvente ale citalopramului includ somnolență, insomnie, greață, modificări de greutate (de obicei, creșterea în greutate), creșterea apetitului, urinare frecventă, scăderea apetitului sexual, anorgasmie, gura uscată, transpirație, tremor, diaree,  căscat excesiv, si oboseala. Reacții adverse mai puțin frecvente includ bruxism, vărsături, aritmii cardiace, modificări ale tensiunii arteriale, pupile dilatate, anxietate, modificări ale dispoziției, dureri de cap și amețeli. Reacții adverse rare includ convulsii, halucinații, reacții alergice severe și fotosensibilitate În cazul în care se produce sedare, doza poate fi administrat la culcare, mai degrabă decât în ​​dimineața. Unele date sugereaza citalopramul poate provoca cosmaruri. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu