sâmbătă, 1 octombrie 2016

Tema la chimie :) Alex Litescu

Talidomida  (1S)-1-[3-(Dimethylamino)propyl]-1-(4-fluorophenyl)-1,3-dihydro-2-benzofuran-5-carbonitrile)  vândută sub numele de marcă Immunoprin , printre altele, este un medicament imunomodulatore și prototipul clasei talidomida de droguri . Astăzi, talidomida este folosit în principal ca tratament al anumitor tipuri de cancer ( mielom multiplu ) și o complicație a leprei .
Utilizări medicale 

Talidomida este folosită pentru o serie de condiții , inclusiv eritem nodos leprosum , mielom multiplu (in combinatie cu dexametazona ), și diverse alte tipuri de cancer , pentru unele simptome ale HIV / SIDA , boala Crohn ,sarcoidoza , grefa-contra-gazda a bolii , artrita reumatoida si o serie de boli ale pielii , care nu au răspuns la tratamentul obișnuit.
Bacteria care provoaca tuberculoza este legata de lepra. Talidomida poate fi de ajutor în unele cazuri în care medicamentele de TBC standard , și corticosteroizi nu sunt suficiente pentru a rezolva inflamații severe la nivelul creierului.
Nu există nici dovezi concludente ca talidomida sau lenalidomida sunt utile pentru a aduce sau mentine remisie in boala Crohn. 
Efecte adverse 
Talidomida poate provoca reacții adverse, cum ar fi polineuropatie , oboseală, erupții cutanate, și tromboembolism venos (TEV) , sau cheaguri de sânge, ceea ce ar putea duce la un accident vascular cerebral sau infarct miocardic . 
Efecte adverse în funcție de frecvență: 
 Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
·         Somnolența (somnolență, ~ 40%)
·         Edemul (~ 60%)
·         Hipotensiunea (tensiune arterială scăzută)
·         Durere de cap
·         Hematurie (sânge în urină)
·         Artralgia (dureri articulare)
·         Mialgie (dureri musculare)
·         bilirubină
·         Neutropenia (~ 30%)
·         Leucopenia (~ 15-40%)
·         limfopenie
·         Constipație
·         Neuropatie periferică 
·         Ameţeală
·         parestezie
·         disestezia
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
·         embolie pulmonară
·         Vărsături
·         Gură uscată
·         erupție cutanată toxică
·         Piele uscata
·         Eczemă
·         Urticariei (urticarie)
·         Pirexie (febră)
·         Astenie
·         boală pulmonară interstițială
·         Insuficienta cardiaca
·         depresiune
·         Pneumonie
Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
·         Scurtare a respirației
·         tremur
Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane):
·         creșterea apetitului
·         Bradicardia (frecvență cardiacă scăzută)
·         Tahicardia (ritmul cardiac ridicat)
·         Aritmie cardiaca
·         indispoziție
·         Tromboză venoasă profundă
Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
·         trombocitopenia
·         Anemie
·         hipotiroidie
·         libidoului redus
·         Confuzie
·         convulsii
·         hipotensiune arterială ortostatică
·         evenimente tromboembolice
·         Spasm bronșic
·         Obstructie intestinala
·         Pruritul (mancarimea)
·         sindrom Stevens-Johnson
·         necroliză epidermică toxică
·         edem facial
·         Fotosensibilitate (sensibilitate la lumină)
·         anomalii ale ciclului menstrual
† Neuropatia periferică poate fi ireversibilă și de obicei rezultă din expunerea cronică ( de obicei , o chestiune de luni) la talidomidă. 

Carcinogenicitate 
Anumite studii clinice au sprijinit această afirmație și tumori maligne secundare majore care talidomida este asociat cu este leucemie mieloidă acută .  MHRA din Marea Britanie si Health Canada din Canada avertismente au emis , de asemenea , pentru profesioniștii din domeniul sănătății în ceea ce privește riscul de afecțiuni maligne secundare datorate expunerea la talidomidă. 



Escitalopram , de asemenea , cunoscut sub numele de marcă Lexapro și Cipralex , printre altele, este un antidepresiv si  inhibitor selectiv al recaptării serotoninei clasa (SSRI). Este aprobat de US Food and Drug Administration (FDA) pentru tratamentul adulților și copiilor peste 12 ani cu tulburare depresivă majoră (MDD) si tulburare de anxietate generalizata (DGA). Escitalopramului este ( S ) - stereoizomer  al anterioare Lundbeck de droguri citalopram , prin urmare, numele es citalopram. Fie că escitalopram prezintă proprietăți terapeutice superioare citalopramul sau pur și simplu reprezintă un exemplu de "evergreening " este controversată. 
Utilitatea medicamente antidepresive în tratamentul depresiei ușoare până la moderată este ea însăși controversată. În cei cu depresie foarte severă există un mare beneficiu. 

        Utilizări medicale

Escitalopramului are aprobarea FDA pentru tratamentul de tulburare depresiva majora la adolescenti si adulti, si tulburari de anxietate generalizata la adulti.  În țările din Europa și Australia, este aprobat pentru depresie (MDD) și anumite tulburări de anxietate: tulburare de anxietate generală (DGA ), tulburarea de anxietate socială (SAD), obsesiv-compulsive (TOC), și tulburarea de panică cu sau fără agorafobie .
Efecte adverse 
Escitalopram, ca și alte SSRI, s-a dovedit a afecta functiile sexuale care provoacă efecte secundare , cum ar fi scaderea libidoului , ejaculare întârziată , anestezie genitale,  și anorgasmie . 
O analiză efectuată de FDA a constatat un nesemnificativ statistic 1,5 până la 2,4 ori ( în funcție de tehnica statistică utilizată) creșterea suicidul în rândul adulților tratați cu escitalopram pentru indicații psihiatrice. În mod similar, Marea Britanie MHRA date indică o creștere de 80% a evenimentelor legate de suicid, care nu ating o semnificație statistică , în escitalopram vs pacienții cu placebo. autorii unei note studiu legat problema generală cu abordări statistice: datorită raritatea evenimentelor de suicid in studiile clinice, este greu de a trage concluzii ferme cu un eșantion mai mic de două milioane de pacienți. 
Escitalopramului trebuie administrat cu precauție atunci când se utilizează sunătoare .  Expunerea la escitalopram este crescut moderat, cu aproximativ 50%, atunci când este luat cu omeprazol . Autorii acestui studiu a sugerat că această creștere este puțin probabil să fie de interes clinic.  Este necesară precauție atunci când se iau medicamente de tuse care conține dextrometorfan (DXM) ca sindrom serotoninergic , afectarea ficatului, precum și alte efecte secundare negative au fost raportate.
Citalopramul (nume de marcă: Celexa , Cipramil și altele) este un antidepresiv medicament al inhibitor selectiv al recaptării serotoninei clasa (SSRI). Acesta are US Food and Drug Administration aprobare pentru tratarea depresiei majore ,  , pe care le -a primit în 1998,  și este prescris off-label pentru alte condiții. În Australia, Marea Britanie, Germania, Portugalia, Polonia, și majoritatea țărilor europene, este licentiat pentru episoadele depresive și tulburarea de panică cu sau fără agorafobie . În Spania, este de asemenea folosit pentru tulburarea obsesiv-compulsiva.

Utilizări medicale 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Citalopram20-40-2.jpg/220px-Citalopram20-40-2.jpg
Comprimate citalopramului HBr în 20 mg (corali, marcate 508) și 40 mg ( de culoare albă, marcate 509), șiStatele Unite ale Americii moneda-un cent (dimensiune 19.05 mm / 0,75 inch)

Depresie 

In Institutul National pentru Sanatate si Clinic de Excelenta clasament 10 antidepresive pentru eficacitate și cost-eficacitate  citalopram este al cincilea în eficacitate (după mirtazapină , escitalopram , venlafaxină șisertralină ) și al patrulea în raportul cost-eficiență. Rezultatele clasament s - au bazat pe meta-analiza de Andrea Cipriani.  într -o altă analiză de către Cipriani, citalopram s -au dovedit a fi mai eficace decât paroxetina șireboxetină și mai acceptabile decât triciclice , reboxetină și venlafaxină , dar părea să fie mai puțin eficace decât escitalopram . 
Dovezi pentru eficacitatea citalopramului pentru tratarea depresiei la copii este echivocă. 
Există controverse în ceea ce privește eficacitatea de antidepresive in tratarea depresiei , în funcție de gravitatea și durata acesteia, așa cum sa discutat în inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei .

Tulburare de panică 

Citalopramul este licentiat in Marea Britanie si alte tari europene  pentru tulburarea de panică, cu sau fără agorafobie . Doza este de 10 mg / zi timp de o săptămână, crescând la 20-30 mg / zi, cu un maximum de 40 mg / zi. 

Off-label 

Citalopramul este frecvent utilizat off-label pentru a trata anxietatea , tulburarea de panica , distimia  tulburare disforică premenstruală , tulburare de corp dismorfic și tulburarea obsesiv-compulsiva . 
Sa dovedit a fi eficace în 85% dintre pacienții cu tulburare de anxietate generalizată, inclusiv unele care au eșuat cu alte SSRI.  De asemenea , pare a fi la fel de eficace ca fluvoxamina și paroxetina în tulburarea obsesiv-compulsivă. ] Unele datele sugerează eficacitatea perfuzie intravenoasă a citalopramului în TOC rezistente.  citalopram 40 mg / zi este bine tolerat si la fel de eficace ca moclobemida în tulburarea deanxietate socială.  Există studii care sugerează că citalopramul poate fi utilă în reducerea agresivă și comportament impulsiv.  Se pare a fi superior față de placebo pentru tulburările de comportament asociate cu dementa.  Acesta a fost , de asemenea , utilizat cu succes pentru hipersexualitate in boala Alzheimer timpurie. 
O meta-analiză, incluzând studii cu fluoxetina, paroxetina, sertralina, escitalopram și citalopram comparativ cu placebo, au aratat ISRS pentru a fi eficiente in reducerea simptomelor sindromului premenstrual, indiferent dacă sunt luate în mod continuu sau doar în faza Iuțeală.  Citalopramul a produs o reducere modestă a aportului de băutură alcoolică și creșterea în zilele de băuturi gratuite în studiile de alcoolici, eventual prin scaderea dorintei sau reducerea recompensa. 
Citalopramul a fost găsit pentru a reduce simptomele de neuropatie diabetica . 
În timp ce pe cont propriu citalopramului este mai puțin eficientă decât amitriptilina în prevenirea migrenelor , în refractare cazuri, terapia combinată poate fi mai eficientă. 
Citalopramul și alte ISRS pot fi folosite pentru a trata bufeurile . 
Un multilocație 2009 studiu randomizat , controlat a constatat nici un beneficiu și unele efecte adverse la copiii cu autism de la citalopram, ridicând îndoieli cu privire la ISRS sunt eficiente pentru tratarea comportamentului repetitiv la copiii cu autism. 
Unele cercetari sugereaza citalopramului interactioneaza cu canabinoide proteine-cuplaje din creier de șobolan, iar acest lucru este invocat ca o potențială cauză a unora dintre efectul antidepresiv al medicamentului

Efecte adverse 

Disfuncția sexuală este adesea un efect secundar asociat cu SSRI. In mod specific, reacții adverse frecvente includ dificultatea devine trezit, lipsa de interes pentru sex, și anorgasmiei (probleme la atingerea orgasmului). Un studiu a arătat, cu toate acestea, atunci când se realizează remiterea de tulburare depresivă majoră, calitatea vieții și satisfacția sexuală este raportată a fi mai mare în ciuda efectelor secundare sexuale. 
Citalopramul determină teoretic efecte secundare prin creșterea concentrației de serotonină în alte părți ale corpului ( de exemplu, intestine). Alte reacții adverse, cum ar fi creșterea apatie și aplatizare emoțională, poate fi cauzată de scăderea dopaminei de eliberare asociată cu creșterea serotoninei. Citalopramul este , de asemenea , o usoara antihistaminic , care poate fi responsabil pentru unele dintre proprietățile sale sedative. 
Reacții adverse frecvente ale citalopramului includ somnolență , insomnie , greață , modificări de greutate ( de obicei , creșterea în greutate), creșterea apetitului, Dreaming vii, urinare frecventă, scăderea apetitului sexual, anorgasmie, gura uscată,  a crescut transpirație , tremurături , diaree , excesivă căscat, si oboseala . Reacții adverse mai puțin frecvente includ bruxism , vărsături , aritmii cardiace , tensiunii arteriale modificări, pupile dilatate, anxietate , modificări ale dispoziției ,dureri de cap și amețeli . Reacții adverse rare includ convulsii , halucinații severe, reacții alergice și fotosensibilitate .  În cazul în care se produce o sedare, doza poate fi administrat la culcare , mai degrabă decât în dimineața. Unele date sugereaza citalopramul poate provoca cosmaruri. 
Simptomele de sevraj pot apărea atunci când acest medicament este oprit brusc, cum ar fi parestezii , probleme (tulburări de somn și vise intense), senzație de amețeală, agitație sau anxietate, greață, vărsături, tremor, confuzie, transpirații, cefalee, diaree, palpitații, modificări ale somnului emoții, iritabilitate, probleme ale ochilor sau a vederii. Tratamentul cu citalopram trebuie redusă treptat atunci când tratamentul este terminat.

 

 

Efecte endocrine 

Ca și în cazul altor ISRS, citalopramul poate determina creșterea în ser prolactinei nivel.  Citalopramul nu are nici un efect semnificativ asupra sensibilității la insulină la femeile de vârstă reproductivă  și nici o modificare in controlul glicemic au fost observate într - un alt proces. 

Expunerea în timpul sarcinii 

Expunerea antidepresivă (inclusiv citalopram) , în timpul sarcinii este asociată cu o durată mai scurtă de gestație (cu trei zile), un risc crescut de nastere prematura (cu 55%), greutate mai mică la naștere (cu 75 g), și mai mici scoruri Apgar (prin <0,4 puncte ).Expunerea antidepresivă nu este asociat cu un risc crescut de avort spontan.  Nu se știe sigur dacă există o prevalență crescută a defectelor cardiace septale in randul copiilor ale caror mame au fost prescris un SSRI la inceputul sarcinii. 
            Citalopramului și a altor ISRS poate induce o stare mixtă , în special la cei cu nediagnosticată tulburare bipolara . 

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu