duminică, 2 octombrie 2016

Enantiomeri (Etambutolul) - Grigore Andrei


ETAMBUTOLUL

-caracteristici generale-



                  Etambutol Arena este folosit în tratamentul tuberculozei. Tuberculoza este o boală infecţioasă contagioasă provocată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numită şi bacilul Koch. Etambutolul este indicat în tratamentul următoarelor forme de tuberculoză:
•         tuberculoză pulmonară (care se manifestă prin: febră cu predominantă seara, oboseală, pierdere în greutate, transpiraţii nocturne, o tuse mai mult sau mai puţin umedă, expectoraţii uneori cu sânge, dificultăţi în respiraţie la efort).
•         tuberculoză extrapulmonară (localizarea infecţiei altor organe decât plamânul),
•          meningită tuberculoasă (afectarea foiţei care înveleşte meningele).
Etambutolul este prevăzut în schema terapeutică a primului retratament.


CONTRAINDICATII

NU UTILIZATI ETAMBUTOL DACA:
-          aveţi hipersensibilitate cunoscută (alergie) la etambutol sau la oricare din celelalte componente ale Etambutol Arena;
-          aveţi nevrită optică (este o afecţiune inflamatorie care atinge nervul optic, responsabil de vedere), retinopatie diabetică (afectarea vaselor de sânge mici de la nivelul retinei) sau cataractă;
-          aveţi afectare severă a rinichilor.

         In timpul tratamentului cu Etambutol Arena se recomandă evitarea consumului de alcool, deoarece acesta poate creşte toxicitatea asupra ochilor a etambutolului.
         Prin reacţiile adverse oculare pe care le determină, etambutolul poate influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
       Acest medicament contine lactoza!
       Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Etambutol Arena







MOD DE ADMINISTRARE







    
 Capsulele se admnistrează oral, nemestecate cu o cantitate suficientă de lichid, pe stomacul gol.








     Adulţi
     Doza uzuală de etambutol este de 15-25 mg/kg şi zi (fără a depăşi 1,5 g/zi), în priză unică sau 25-30 mg/kg şi zi (fără a depăşi 2 g/zi) de 3 ori pe săptămână, sau 50 mg/kg şi zi (maxim 2,5 g/zi) de două ori pe săptămână.
    Utilizarea la copii
     Doza uzuală de etambutol este de 15 - 25 mg/kg zilnic. Administrarea se face oral într-o singură priză.
     Etambutolul se va administra numai după o evaluare atentă a raportului risc/beneficiu la pacienţii la care nu pot fi apreciate reacţiile adverse asupra acuităţii vizuale: copii sub vârsta de 13 ani, pacienţi inconştienţi şi la pacienţii cu disfuncţii renale.


ATENTIE! Evitati supradozarea cu Etambutol. Daca uitati sa luati Etambutol nu luati o doza dubla!! 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu