COLESTEROL
Colesterolul (C27H46O) este
un alcool , având la bază sterol, identificat în membrana
celulară şi în ţesuturile organismului şi transportat în sânge
Colesterol-ul este necesar pentru:
·
menţinerea
integrităţii celulare; de asemenea are rol în reglarea vâscozităţii fluidelor
celulare (sînge). sinteza bilei (acizi biliari)
·
metabolismul
vitaminelor liposolubile: A, D, K, E; este precursor major al vitaminei D.
·
precursor al
reacţiilor de sinteză a
·
hormonilor steroidici
(cortisol şi aldosteronă în glandele suprarenale)
·
hormonilor sexuali
progesteron, estrogen şi testosteron.
·
intervine la nivelul
sinapselor nervilor;
·
intervine în sistemul
imunitar, inclusiv împotriva cancerului.
PROPRIETATI :- are punctul de topire situat intre 146-147 °C
- insolubil in apa
UTILIZARI:
Recent colesterolul a făcut obiectul unui studiu desfăşurat în
2001 de Haines[ experiment care a scos la iveală faptul că ar
reduce permeabilitatea pentru ionii de sodiu şi protonilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu