luni, 10 octombrie 2016

Colesterol -Bondila Lois



COLESTEROL
Colesterolul (C27H46O) este un alcool , având la bază sterol, identificat în membrana celulară şi în ţesuturile organismului şi transportat în sânge
Colesterol-ul este necesar pentru:
·         menţinerea integrităţii celulare; de asemenea are rol în reglarea vâscozităţii fluidelor celulare (sînge). sinteza bilei (acizi biliari)
·         metabolismul vitaminelor liposolubile: A, D, K, E; este precursor major al vitaminei D.
·         precursor al reacţiilor de sinteză a
·         hormonilor steroidici (cortisol şi aldosteronă în glandele suprarenale)
·         hormonilor sexuali progesteron, estrogen şi testosteron.
·         intervine la nivelul sinapselor nervilor;
·         intervine în sistemul imunitar, inclusiv împotriva cancerului.

PROPRIETATI :

- are punctul de topire situat intre 146-147 °C
- insolubil in apa
UTILIZARI:
Recent colesterolul a făcut obiectul unui studiu desfăşurat în 2001 de Haines[ experiment care a scos la iveală faptul că ar reduce permeabilitatea pentru ionii de sodiu şi protonilor.


Imagini pentru colesterol formula

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu