duminică, 9 octombrie 2016

Insulina --- Gheorghe Andrei

Insulina


Definitie:
Insulina este un hormon, secretat de insulele lui Langerhans, ce participă la metabolismul glucidelor.



Formula:


Proprietati fizice:
  1.  forma de pulbere alba;
  2.   care se topeste la 233ºC.


Efect asupra omului:
                     Insulina este cel mai important hormon în metabolismul glucidelor. Insulina contribuie în primul rând la micșorarea concentrației glucozei în sânge. Aceasta mărește permeabilitatea membranei celulare pentru glucide.


Utilizari:
Insulina participă la transformarea glucozei în glicogen (substanță de rezervă), și la depozitarea glicogenului în ficat.
Hipersecereția insulinică care are loc pe cale vagală, duce la o creștere a consumului tisular periferic de glucoză. Din această cauză în citoplasmă are loc o sinteză excesivă de lipide. Cunoscându-se acest efect se bazează administrarea terapeutică de doze mici și repetate de insulină pentru a se obține un efect hiperponderal.
Insulina participă la sinteza acizilor grași în ficat, stimulând lipogeneza. Aceasta de asemenea poate inhiba descompunerea lipidelor din țesutul adipos, prin inhibarea lipazei intracelulare.
Insulina are un rol important în sinteza proteinelor, prin creșterea transportului de aminoacizi în cadrul celulelor. Poate astfel accelera sinteza proteinelor în cadrul mușchilor.
Poate stimula creșterea organismelor.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu