Acidul Lactic
1. Formula
chimica: Acidul lactic este un acid
carboxilic cu formula
chimică brută C3H6O3 și formula structurală CH3-CH-(OH)-COOH.
2. Denumire: Acid lactic, de asemenea cunoscut popular și ca acid laptic; denumire standard: acid 2-hidroxipropanoic
3. Proprietati fizice: - lichid incolor clar;
- miros
acidulat characteristic;
-densitate 1,15;
4. Utilizari: Acidul lactic este un produs de origine
naturală, obţinut prin fermentarea glucozei. Este folosit în compoziţii
cosmetice pentru ajustarea pH-ului şi prezintă o bună afinitate faţă de piele
şi păr. Îmbunătăţeşte hidratarea cutanată, elimină celulele moarte şi peliculele
capilare (mătreața) având o acţiune keratolitică, conferă strălucire firelor de
păr.
Acizii Alfa Hidroxi (AHA) exfoliază stratul cornos al
epidermei, elimină celulele moarte și previn aderența acestora de piele, previn
blocarea porilor. Permit pielii să se regenereze, stimulează producția de
colagen și elastină, contribuind astfel la netezirea pielii, estomparea
ridurilor și a petelor pigmentare.
De asemenea, acidul
laptic reglează aciditatea compoziţiilor cosmetice, diminuând pH-ul acestora si
activează emulsifiantul condiţionator folosit pentru prepararea compozițiilor
de îngrijire a părului.
Joacă un
anumit rol în anumite procese biochimice. Are un rol decisiv în
anumite procese de fermentație, cum ar fi pregătirea silozului pentru animale, sau
(în industria laptelui) la producerea produselor din lapte, iaurt, chefir, urdă, brânză,
etc.
5.
Efectul asupra organismului uman: În
stare de repaus concentrația sanguină a acidului lactic e de 10 mg/dl iar în
timpul efortului poate crește până la 200 mg/dl. În timpul efortului acidul lactic
rezultă din acid piruvic prin
hidrogenare. Este produs de tesuturile
organismului, in principal de muschi, pentru
obtinerea de energie prin metabolizarea glucozei in absenta oxigenului. Glucoza
poate fi folosita fie din fluxul sangvin, fie din forma stocata de organism,
glicogenul din muschi. Acest proces este denumit respiratie anaeroba ( fara
oxigen ). Acidul lactic ( in cantitati mari ) este produs in timpul
exercitiilor istovitoare cu greutati, iar daca cantitatea din muschi este
foarte mare se produce oboseala si crampele musculare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu