sâmbătă, 8 octombrie 2016

Acidul Lactic - Vlad Andreea-Diana


Acidul Lactic


1.     Formula chimica:  Acidul lactic este un acid carboxilic cu formula chimică brută C3H6O3 și formula structurală CH3-CH-(OH)-COOH.


          2.     Denumire: Acid lactic, de asemenea cunoscut popular și ca acid laptic; denumire standard: acid 2-hidroxipropanoic

3.      Proprietati fizice:  - lichid incolor clar;
                                              - miros acidulat characteristic;
                                               -densitate 1,15;
4.     Utilizari: Acidul lactic este un produs de origine naturală, obţinut prin fermentarea glucozei. Este folosit în compoziţii cosmetice pentru ajustarea pH-ului şi prezintă o bună afinitate faţă de piele şi păr. Îmbunătăţeşte hidratarea cutanată, elimină celulele moarte şi peliculele capilare (mătreața) având o acţiune keratolitică, conferă strălucire firelor de păr.
Acizii Alfa Hidroxi (AHA) exfoliază stratul cornos al epidermei, elimină celulele moarte și previn aderența acestora de piele, previn blocarea porilor. Permit pielii să se regenereze, stimulează producția de colagen și elastină, contribuind astfel la netezirea pielii, estomparea ridurilor și a petelor pigmentare.
De asemenea, acidul laptic reglează aciditatea compoziţiilor cosmetice, diminuând pH-ul acestora si activează emulsifiantul condiţionator folosit pentru prepararea compozițiilor de îngrijire a părului.
 Joacă un anumit rol în anumite procese biochimice. Are un rol decisiv în anumite procese de fermentație, cum ar fi pregătirea silozului pentru animale, sau (în industria laptelui) la producerea produselor din lapte, iaurt, chefir, urdă, brânză, etc.

5.     Efectul asupra organismului uman:  În stare de repaus concentrația sanguină a acidului lactic e de 10 mg/dl iar în timpul efortului poate crește până la 200 mg/dl.  În timpul efortului acidul lactic rezultă din acid piruvic prin hidrogenare. Este produs de tesuturile organismului, in principal de muschi, pentru obtinerea de energie prin metabolizarea glucozei in absenta oxigenului. Glucoza poate fi folosita fie din fluxul sangvin, fie din forma stocata de organism, glicogenul din muschi. Acest proces este denumit respiratie anaeroba ( fara oxigen ). Acidul lactic ( in cantitati mari ) este produs in timpul exercitiilor istovitoare cu greutati, iar daca cantitatea din muschi este foarte mare se produce oboseala si crampele musculare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu